Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли да
ни кажете како дојдовте до оваа позиција?

Петар Здравевски: Благодарам! Низ текот на моето образование ја сфатив очајната
потреба од силно и организирано младинско движење за решавање на проблемите со
кои се соочуваат обесправените млади луѓе во Македонија, па така чекајќи да наполнам 18
за да се вклучам политички, природно ме доведе до Црвена Младина.

Ленка: Кои се главните цели и задачи на Црвена Младина под ваше раководство?

Петар Здравевски: Нашата примарна цел е да регрутираме и мобилизираме млади кои
ја поддржуваат партиската програма на Левица, со цел да ја трансформираме нашата
држава во корист на работничката класа. Ние сме посветени на всадување на класната
свест, борба против империјалистичките и буржоаските идеологии. Ќе се фокусираме
на кревање на гласот на угнетените студенти и обесправените млади, промовирајќи
другарство, солидарност и социјална правда.

Ленка: Како Црвена Младина се разликува од другите младински организации во
Македонија?

Петар Здравевски: Црвена Младина се издвојува преку нашата автентична борба и
единствен начин на дејствување. Ние сме водени строго од нашите идеолошки принципи
и се вклучуваме во герила акции за да привлечеме внимание кон нашата кауза.
За разлика од мејнстрим подмладоците, ние сме револуционерно младинско движење
што нè прави различни и порадикални во нашиот пристап.

Ленка: Можете ли да ги елаборирате герилските акции што ги споменавте? Како овие
активности придонесуваат за вашите цели?

Петар Здравевски: Герила-акциите се стратешки и симболични чинови дизајнирани
да го нарушат статус квото и да привлечат внимание на критичните прашања.
Овие постапки се често смели и неконвенционални, што ја одразуваат нашата посветеност и храброст.
Тие ни помагаат да ја подигнеме свеста за социјалните неправди и да инспирираме
револуционерен дух неопходен за општествени промени.

Ленка: Кои се најголемите предизвици со кои се соочува Црвена Младина во денешната
политичка клима?

Петар Здравевски: Најголемите предизвици вклучуваат надминување на
сеприсутното влијание на опортунизмот, империјалистичка култура и буржоаска идеологија.
Дополнително, се соочуваме со ограничени ресурси и постојана закана од противење од
големиот капитал и политичкиот естаблишмент.
Сепак, овие предизвици само ја зајакнуваат нашата решителност
да се бориме за правата на обесправените млади во Македонија.

Ленка: Како Црвена Младина планира да ги ангажира и инспирира младите да се
приклучат на движењето?

Петар Здравевски: Младите ќе ги ангажираме преку директен дневен контакт,
едукативни иницијативи и организирање настани кои ја промовираат нашата кауза.
Со решавање на нивните непосредни грижи и демонстрирајќи ја моќта
на колективното дејствување, ние ги
инспирираме да се приклучат на нашата борба.

Ленка: Кои се вашите планови за блиската иднина на Црвена Младина?

Петар Здравевски: Во блиска иднина планираме да ги интензивираме нашите напори
за мобилизирање на младите, фокусирајќи се на отстранување на дефетизмот, апатијата
и летаргијата. Ќе ги застапуваме барањата на угнетените студенти и млади,
застапувајќи ги нивните права и подготвувајќи ги за лидерски улоги.
Нашата крајна цел е да обезбедиме
револуционерниот дух во младите да продолжи да расте и шири.

Ленка: За крај, каква порака би сакале да испратите до младите во Македонија?

Петар Здравевски: Мојата порака до младите во Македонија е следна:
Нашата генерација има моќ да го промени текот на историјата.