УКИМ

Црвена Младина до ректорската управа на УКИМ – Покачувањето нема да ви помине!

До Црвена Младина пристигна информација дека ректорската управа на УКИМ сериозно дискутира и најавува дупло покачување на партиципацијата за додипломски, постдипломски и докторски студии за сите новозапишани студенти. Како што не известуваат студентите, веќе на одредени факултети им најавиле дека...

Студентски Отпор: МОН се обидува да го укине студентскиот субвенциониран оброк

Соопштение на студентската организација Студентски Отпор Како движење Студентски Отпор кое е секогаш на страната на студентите не се согласуваме со новиот начин на исплата на субвенционираниот студентски оброк поради неколку причини: - На еден месец пред почетокот на академската година,...

Слепите лица немаат еднаков пристап до високото образование

 На универзитетите во Скопје и Битола нема инфраструктурни проекти за приспособување на објектите за слепите лица, ниту пак аудио материјали и брајови книги во библиотеките во рамки на факултетите. Слепите лица ги немаат потребните услови за завршување на високото...

Левица: Тоалетите за лица со попреченост на УКИМ служат само за фотографирање

Реакција на социјалниот сектор при политичката партија Левица До Левица постојано пристигнуваат поплаки дека тоалети за лицата со попреченост на факутетите на УКИМ или воопшто ги нема или пак ако ги има служат само за фотографирање бидејќи истите постојано се...

Секоја година по десет отсто од македонските студенти заминуваат во странство

Секоја година се поголем е бројот на македонски граѓани кои одлучуваат да студираат надвор од земјата. Одлуката да заминат од Македонија и да студираат, како што велат, пред се ја носат поради можноста да се стекнат со квалитетно образование...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Во НАТО – по секоја цена?

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Немав...
- Advertisement -spot_img