Студентски Отпор: МОН се обидува да го укине студентскиот субвенциониран оброк

Соопштение на студентската организација Студентски Отпор

Како движење Студентски Отпор кое е секогаш на страната на студентите не се согласуваме со новиот начин на исплата на субвенционираниот студентски оброк поради неколку причини:

– На еден месец пред почетокот на академската година, се уште не е утврдено на кој начин, на кои места и во кое време ќе може да се користат средствата?

– Како што и претходно баравме, така и овој пат, сметаме дека согласно инфлацијата 140 денари дневно е мала сума за еден квалитетен оброк.

-Според предвиденото оброкот ќе може да го користиме само со картичка, а голем дел од угостителските објекти кои се наоѓаат во близина на кампусот на УКИМ не поседуваат терминали за плаќање со картички.

-Водени од искуството од претходните години каде што МОН доцнеа на месечно ниво со исплата на средствата, имаме сомнежи дека сега ќе успеат на дневно ниво да ги испраќаат средствата.

Нашето барање е средствата да се испраќаат на неделно или месечно ниво.

– Не се согласуваме со одлуката средствата да не можат да се искористат следниот ден ако не се искористени истиот ден кога се префрлени. Кога веќе се одвојуваат средства зошто тие да се враќаат назад?

Нефункционалноста, нерационалноста, неодговорноста и негрижата за студентите очигледно преминаа во пракса и навика од страна на Министерството за Образование и Наука.

Студентски Отпор како најлегитимна организација која се залага за подобар студентски стандард будно ќе ја следи ситуацијата во периодот кој следи.

https://www.facebook.com/otpor.studentski/posts/pfbid0PERi4YAJD3QqJxXUxMZiY8m1T7qpUiZJpZwCh9sqv7QmE9rDQhQcLbgu7Z3sHSMCl
Последно