Тито

Едно од последните интервјуа со Народниот Херој – Атанас Забазноски

Атанас Прокопиев Забазноски го добил рускиот Орден на народниот херој од Народноослободителната војна во 1951 година кога имал само 26 години. Еден е од 66 Македонци што го добија највисокото признание за храброста што ја покажале во борбите низ...

Младата генерација не сака војна, сака мир, култура и слобода

Година 1937. Реакционерните сили во светот и во Југославија полека, но немилосрдно го туркаат светот во нова крвава војна. Другарот Тито доаѓа на чело на Комунистичката партија на Југославија, свесен дека во моментите на искушенија кои доаѓаат, нашиот народ...

Лилјана Петровиќ-Батлер: „Додека беше Тито, додека беше комунизам, никој не беше гладен“

По повод Светскиот ден на Ромите, ви пренесуваме извадок од интервјуто на една од најголемите кафански ѕвезди на југословенската народна музика, покојната Љиљана Петровиќ-Батлер, спроведено од новинарот Ѓорѓе Матиќ во 2005 година. Зборуваа за музика, расизам, социјализам… Инаку, Лилјана...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img