СССР

Ајнштајн и Сталин

Алберт Ајнштајн е можеби најпознатиот физичар на сите времиња. Но она што е помалку познато е дека истовремено бил и социјалист. Тој во неговиот есеј „Зошто социјализам“ објавен 1949 година, јасно ги искажува своите ставови. Во овој текст Ајнштајн...

Односот на Југословените кон Црвената Армија [Дел 2]

ДЕЛ 2 Регионите на источна Србија, кои се окупирани од армијата на 57-та армија, се одликуваат со релативно слабиот развој на партизанското движење. Тоа се објаснува со оддалеченоста на овие региони од главните центри на партизанското движење и постојаното присуство...

Односот на Југословените кон Црвената Армија [Дел 1]

ДЕЛ 1 НКО СССР (Народен комесаријат на одбрана на СССР), 9 октомври 1944, бр. 0660. Член на воениот совет 3. Генерал-полковник Жолтов. По ваша наредба ве известувам за односот на југословенското население кон Црвената Армија и однесувањето на војниците на ослободените...

Како глувците ѝ помогнале на Црвената армија да ги победи фашистите во Сталинград

Малите херои на Сталинград Колку важна улога одиграле коњите и кучињата во Втората светска војна е добро познато. Меѓутоа, ретко кој знае дека значително помали животни се покажале подостојно. Војска полски глувци, иако несвесни за тоа, зеле активно учество во...

Се што треба да знаете за битката за Сталинград

Победата против Германците во Сталинград ја извојуваа војниците кои херојски го бранеа градот и талентираните команданти на Црвената армија, но ниту патриотски настроените глувци не останаа настрана. Најкрвавата битка во историјата на човештвото однесе над еден милион животи и...

Како СССР планирал да направи цепелин на нуклеарен погон

Огормен воздушен брод со нуклеарен мотор и близу две илјади патници – вака СССР ги гледал воздушните бродови од иднината. Следува приказната за една од најрискантните инженерски идеи. Воздушните бродови доживеале процут во периодот од втората до четвртата деценија од...

Како 14-годишник стана најмладиот херој на СССР

Кога летото 1941 година Германците го зазедоа селото Хмељовка во Западна Украина, пионерот Валентин (Ваља) Котик немаше ни дванаесет години. Момчето веднаш се приклучи на движењето на отпорот. Ваља собираше оружје и муниција што останале на подрачјата на борбените дејствија...

Наводниот геноцид на колективизацијата [Људо Мартенс]

Во текот на осумдесеттите, десницата започнаа со неколку теми кои нацистите ги развиле за време на психолошката војна против Советскиот Сојуз. Од 1945 година, напорите за рехабилитација на нацизмот генерално започнаа со тврдења како „Сталинизмот беше барем варварски колку...

Советски новогодишни украси од рачна изработка (ФОТО)

Во СССР, многу детали за новогодишниот ентериер се правеа рачно. Децата го поминуваа времето за нивна изработка во градинките и училиштата, а дома тоа беше прекрасна можност за возрасните и децата да прават нешто заедно. Снегулки од хартија и украсна...

Кои биле новогодишните обичаи во Советскиот Сојуз?

Замислете: имате седум години, се будите во студено снежно утро на 31 декември, ги отворате очите и сте... во Советскиот Сојуз. Во аголот стои накитена елка, целата покриена со сребреникави конци, со стаклени украси во вид на мали космонаути,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Во НАТО – по секоја цена?

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, Проф. д-р Билјана Ванковска Немав...
- Advertisement -spot_img