Социјална правда

За народот трошки, за функционерите ново покачување од 500 евра

Зголемувањето на платите на именуваните и избраните функционери за 78% во мај минатата година претставуваше само почеток на новата низа социјални неправди нанесени од страна на однародената владеачка елита врз обичниот народ. Имено, деновиве е најавено ново покачување на...

Олигархијата е причинска последица на капитализмот

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Една од основните одлики на капитализмот е концетрацијата на капитал рацете на мала група на луѓе кои ги нарекуваме олигарси и со тоа се креира систем каде што неколкумина избрани контролираат огромен дел...

Работниците се плаќани доволно за да останат сиромашни

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Во капитализмот, се појавува еден од најтешките парадокси во кој за трудот работниците честопати добиваат компензација онолку доволно колку да опстојат и да се репродуцираат, но не и доволно за вистински да се...

Фетишизацијата на производите во капитализмот

Пишува Тодор Кацаров, борец за социјална правда Во мочуриштето наречено капитализам лежи еден многу опасен и занемарен и феномен.Феномен на промовирање на една култура заснована на потрошувачка но и која оди огромен чекор понатаму и влегува во доменот на...

Значењето на левичарската политика во Македонија

Пишува: Слободан „Боби“ Лазиќ, борец за социјална правда, член на ЛО Аеродром и трудовиот сектор при политичката партија Левица Левичарската политика, со своите принципи за социјална правда, економска еднаквост и заштита на правата на работниците е најдобрата политичка опција за...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Исмаил: Зошто Пендаровски и Силјановска бегаат од Ванковска?

Фејзбук статус на Реџеп Исмаил - Хактан, потпретседател и кандидат за пратеник во ИЕ 1 на политичката партија Левица Зошто...
- Advertisement -spot_img