Социјализам

Зошто треба да го прочитате манифестот на комунистичката партија

Пред точно 176 години, на 21 февруари 1848 година, за првпат беше објавен Манифестот на Комунистичката Партија. Иако е стар речиси два века, Манифестот бил и продолжува да биде една од највлијателните книги во модерната историја. Манифестот ги уведе идеите...

Ајнштајн и Сталин

Алберт Ајнштајн е можеби најпознатиот физичар на сите времиња. Но она што е помалку познато е дека истовремено бил и социјалист. Тој во неговиот есеј „Зошто социјализам“ објавен 1949 година, јасно ги искажува своите ставови. Во овој текст Ајнштајн...

Навраќање на Пол Пот [Израел Шамир]

Сега, во сезоната на монсун, Камбоџа е зелена, студена и одморена. Оризовите полиња на ниските ридести падини се поплавени, шумите кои ги кријат старите храмови се скоро непроодни, бурното море ги одвраќа пливачите. Тоа е пријатно време повторно да...

Претпоставките на социјализмот и задачите на социјалдемократијата [Едуард Бернштајн]

Предговор И поради тоа законот за 10-часовен работен ден не беше само голем практичен успех, тој беше победа на принципот.“ Карл Маркс „Инаугурално обраќање на Интернационалата“ Овој труд е посветен, главно, на образложување на погледите кои потпишаниот ги разви во писмото до...

Консумеризмот и екосоцијализмот [Себастијан Ливингстон] – Прв дел

Оваа статија има за цел да биде вовед во екосоцијалистичкиот приод кон производството и потрошувачката. Она што го имаме денес е хегемонска опсесија со масовното производство што е катастрофално за еволуциските процеси што ѝ овозможуваат на биосферата да го...

Интервју со Марко Мариниќ од Млади Социјалисти Хрватска (МСХ)

Марко Мариниќ е долгогодишен истакнат активист на Млади Социјалисти Хрватска (МСХ) и студент по Социологија и историја на филозофскиот факултет при универзитетот во Загреб. Со него го имавме задоволството да разговараме за многу интересни работи во однос на политичката...

Човекот и социјализмот во Куба [Трет дел]

Долг и тежок пат Патот е долг и полн со тешкотии. Понекогаш, се застранува од курсот и потребно е повлекување; понекогаш, премногу брзото темпо нè одделува од масите, а понекогаш темпото е споро и го чувствуваме притисокот на оние кои нè...

Биткоинот не е она што му треба на социјализмот [Ј.Ф .Даприх и Пол Кокшот]

Во еден неодамнешен труд Хакл и Вајт (2016) тврдат дека, иако Биткоинот често се поврзува со десничарската либертаријанска политичка филозофија, основната технологија – Блокверига – има својства што исто така ја прават применлива во социјалистички економски систем. Тие го цитираат...

Што е социјалистичкиот феминизам? [Барбара Еринрајк]

На одредено ниво, можеби не така добро артикулирано, социјалистичкиот феминизам е присутен подолго време. Ти си жена во капиталистичко општество. Преку глава ти е: од работата, од сметките, од твојот сопруг (или бивш), од училиштето на децата, од работата...

Демократски социјализам наспроти социјалдемократија

Пишува: Никола Петров – член на ЦК при политичката партија Левица "Разликата е голема. Социјалдемократијата е политичка насока која поддржува пазарна економија и има потреба од капитализам, а демократскиот социјализам сака да го укине капиталистичкиот економски модел." - Марио Накиќ Социјализмот...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img