Штрајк

Шефови има, поштари нема – Штрајк во македонска пошта

Разнесувачите на пошта и шалтерските работници се во дефицит, додека административните и руководните позиции се преполнети, вели претседателот на Синдикатот на Пошта. Со тоа што имаме само еден шеф за секој работник, се стигна до неоднос помеѓу бројот на...

Утре повторно ќе нема јавен градски превоз во Скопје

Утре, 16 февруари, во Скопје нема да има градски автобуси бидејќи вработените не ја добиле јануарската плата, соопшти попладнето на 15 февруари претседателот на Синдикатот на Јавното сообраќајно претпријатие (ЈСП), Миќо Стојановски. „Нема плата, нема возење“, порача Синдикатот објаснувајќи дека...

Зошто е нужно синдикалното организирање на работниците?

Што претставува синдикално организирање? Синдикатот е самостојна, демократска и независна организација на работниците во која тие доброволно се здружуваат поради застапување, претставување, унапредување и заштита на своите економски, социјални и други поединечни и колективни интереси. Согласно Законот за работните односи (ЗРО),...

Од понеделник штрајк во ФЗО

Вработените во подрачните единици на Фондот за здравствено осигурување од понеделник ќе стапат во штрајк. Од Синдикалната организација на Синдикатот на УПОЗ при Фондот за здравствено осигурување (ФЗО) информираат дека ќе се извршуваат само неопходните работни задачи како пријава на...

Финските работнички синдикати со три дневен штрајк

Работничките синдикати денеска стапија во тридневен штрајк во Финска во знак на протест против измените на законите за пазарот на труд и кратењето на социјалното осигурување, предложени од Владата на премиерот Петери Орпо Во рамки на тридневната акција затворени ќе...

Вработените во ФЗО со закана – штрајк доколку им намалат платите за 21%

Вработените во Фондот за здравство со протест и свирежи го поздравија Управниот одбор кој денеска на седница ќе расправа дали ќе им ги намали платите за 21%. Најавија штрајк ако се донесе таква одлука. Ќе работи само еден човек...

Продолжува штрајкот на железничарите

Покрај нередовните плати, тие се жалат дека имаат недостиг од кадар, но и дека немаат греење во нивните простории, во денови кога надворешните температури се под нулата. Поради протестот, веќе втор ден не сообраќа единствениот воз од Скопје кон...

Многу веројатно е дека вработените во ФЗО ќе стапат во генерален штрајк

Cиндикалната организација на Фондот за здравствено осигурување (ФЗО) ќе ја активира одлуката за штрајк донесена на 16.11.2023 година, доколку на утрешната седница на Управниот одбор на ФЗО се донесе одлука со која ќе се намалат платите на вработените како...

Синдикатите најавуваат огромен штрајк во Германија на 8 јануари

Голем штрајк може да ја парализира Германија во понеделник, 8 јануари, јавуваат германските медиуми. Штрајк имаат најавено машиновозаќите и земјоделците. Гневните земјоделци и железничкиот синдикат ГДЛ може да предизвикаат хаос со штрајкот најавен за 8 јануари ширум Германија. Сите кои...

Машиновозачите демантираат: Основната плата ни е 23.000, а не 60.000 денари

Прекинот на патничкиот и товарниот железнички сообраќај во Македонија продолжува, а машиновозачите го демантираат вчерашното соопштение на раководството на Железници на РМ-Транспорт дека платата на машиновозачите изнесувала 60.000 денари. Претседателот на Синдикатот на машиновозачи и претставник на машинскиот персонал, Тони...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img