Реџеп Исмаил Хактан

Исмаил: Антикомунизмот е последна и највисока фаза на антимакедонизмот

Пишува: Реџеп Исмаил - Хактан, советник во Град Скопје и член на президиумот на политичката партија Левица Несомнено дека последниве 30 години Македонија, делче по делче, како бразда по бразда, бива разорувана преку практично-политички одлуки донесени и спроведени од страна...

Исмаил кон Славевски: Застапувате интереси на крупниот капитал во Скопје

На последната седница на Советот на Град Скопје, советничката група на ВМРО-ДПМНЕ, откако претходно, заедно со СДСМ изгласаа одлуки со кои на големите трговски центри и маркети низ Скопје им овозможија да профитираат од наплата за паркинг и на тој...

Левица: ДПМНЕ/СДС и поклонија тендер за изградба на универзална сала на министерката за култура

Соопштение на Левица - Град Скопје На вчерашната 32ра Седница на Советот на Град Скопје, преку советничката група на СДСМ, Министерството за култура поднесе Иницијатива за времено отстапување на корисничкото право на објектот ЈУ Универзална сала од Град Скопје на...

Лев феминизам

ЛЕВ ФЕМИНИЗАМ1 Работничкиот интернационален крик беше „работниците немаат таковина“, односно помеѓу поединецот и човештвото не стојат националните граници туку капиталот. Ова секојдневно се потврдува, особнено, во денешнава ера на глобализирање на капитализмот. Па доследноста до марксистичкиот метод, тоест, историско_материјалистичкиот поглед на...

Перспективи и дилеми на новата левица

Пишува: Хактан Исмаил - ДСП Ленка Уште во втората половина на минатиот век кога на идејно ниво прашањата околу животот во заедница се поставија во една рамка и критериуми кои беа определени како „научни“, политиката придоби некој современ облик на...

Етникум – бомба која тлее

Религијата (како најважен составен дел на еден етникум) и национализмот (како мутиран и политички организиран етникум) како историски феномени беа причина за најголемите разурнувачки судири помеѓу народите наназад во историјата. Симбиозата на овие два историски феномена пак е особено...

Странски инвестиции – концентрациони логори во Македонија и Балканот

Исцедете, ограбетепот и труд и меса голи,уста пуста затворетеда не каже оти боли. Очи црни ископајтеда гледајат не давајте,раци машки прекршетесрце лудо наранете. Угаснете и светлини! Мрак да биде – каракамен (Коста Солев Рацин) Империјализмот во балканските држави има квалитативно својство на странски инвестиции...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Некогашниот државен гигант Макпетрол на чекор да стане семејна фирма

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 28-та седница со која претседаваше претседателкaта на КХВ м-р Нора...
- Advertisement -spot_img