Никола Петров

Како мултиполарниот свет води кон поразвиено земјоделие

Пишува: Никола Петров, координатор на сектор Земјоделие при политичката партија Левица и кандидат за пратеник во ИЕ 4. Светскиот недостаток на кромид беше причина Индија да дозволи извоз на над 64 илјади тони кромид во Бангладеш, Обединети Арапски Емирати и...

Петров: Неолиберализмот ги уништува малите и средни земјоделци

Денеска разговараме со координаторот на секторот земјоделие при политичката партија Левица, Никола Петров на актуелни и идеолошки теми поврзани со земјоделието, во Македонија како и актуелните протести организирани од страна на фармерите кои се случуваат на европско тло. Што, според...

Селаните и земјоделството

Пишува: Никола Петров, координатор на сектор земјоделие и член на ЦК на политичката партија Левица Занимавањето со селанското прашање, односно со општествената и класната положба на селанството, и активното учество на партијата заедно со широките народни маси во борбата против...

Ленин како повод за анализа на партиите во Македонија

Пишува: Никола Петров, член на ЦК на политичката партија Левица "Во секоја современа нација има две нации" - изјави Ленин, мислејќи на класниот раздор на нацијата. Ако се прашувате: зошто Левица не може да се вклопи, ниту пак има допирни точки...

Жестоки реакции во јавноста откако синот на поранешен градоначалник на Гевгелија е пуштен да се брани од слобода за убиство

Симе Франгов, син на поранешниот гевгелиски градоначалник Иван Франгов е возачот кој смртно прегази пешак во Нов Дојран. МВР и Обвинителството не споделуваат што покажале крвните анализи кои се прават за да се утврди дали кај лицето имало присуство...

Празничниот консумеризам – културната хегемонија на капитализмот

Пишува Никола Петров, член на ЦК на политичката партија Левица Целта на овој текст не е да држи предавања за болестите на конзумеризмот во капиталистичкото општеството, ниту да ги учи потрошувачите за тоа како правилно да ги трошат своите финансии....

Личната наспроти приватната сопственост во новото социјалистичко општество

Пишува: Никола Петров, член на Централниот Комитет при политичката партија Левица Спрема научниот социјализам во приватната сопственост не влегуваат облеката, велосипедот, автомобилот кој го возиме, куќата во која што живееме и така натаму. Тие работи се нарекуваат лична сопственост и во...

Како преку ИПАРД програмата постепено се уништуваат малите земјоделци

Пишува: Никола Петров, координатор на земјоделскиот сектор при политичката партија Левица Иако деновиве актуелна е тезата на владата дека со влез во ЕУ ќе има повеќе пари за развој на земјоделството, реалноста на терен е сосема друга. Можеби влезот во...

Германската индустрија во раниот капитализам

Пишува: Никола Петров – член на ЦК при политичката партија Левица ГЕРМАНИЈА - „напредна демократска високоразвиена држава“ (1890г) Конфекциската индустрија стана значајна стопанска гранка и индустријалците конфекционери беа наумиле да го завладеат сиот светски пазар и да натрупаат фантастични печалби за...

Демократски социјализам наспроти социјалдемократија

Пишува: Никола Петров – член на ЦК при политичката партија Левица "Разликата е голема. Социјалдемократијата е политичка насока која поддржува пазарна економија и има потреба од капитализам, а демократскиот социјализам сака да го укине капиталистичкиот економски модел." - Марио Накиќ Социјализмот...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img