Марксизам

Политички индиферентизам [Карл Маркс]

„Работничката класа не смее да се конституира во политичка партија. Под никој изговор таа не смее да преземе акција, бидејќи да се побива државата е исто што и да се признава, а тоа се противи на вечните принципи! Работниците...

Ламартин и комунизмот [Карл Маркс]

Брисел, 24 декември. Француските весници повторно објавуваат писмо од г-дин Ламартин. Овој пат е комунизмот за кој овој поетски социјалист конечно го дава своето искрено мислење, бидејќи Кабе го предизвика да го стори тоа. Во исто време, Ламартин ветува...

Владимир Илич Ленин: Трите извори и трите составни делови на марксизмот

Трите извори и трите составни делови на марксизмот Преку целиот цивилизиран свет, учењата на Маркс ја предизвикуваат најголемата омраза и непријателство на сите буржоазни науки, кои го гледаат Марксизмот како вид на "опасна секта". И не може да се очекува...

Марксизмот и слободата

(извадок од книгата “Reason in Revolt”) Автори: Тед Грант и Алан Вудс Проблемот на односот помеѓу „слободата и нужноста“ му бил познат и на Аристотел, и за него бескрајно дискутирале средновековните схоластичари. Кант го употребува како еден од своите познати „антиноми“, каде...

10 највлијателни цитати на Карл Маркс

Без разлика дали се согласувате со неговите гледишта или не, морате да признаете дека Карл Маркс е еден од најголемите и највлијателните мислители на сите времиња. Покрај сите општествени промени и повеќе од 200 години поминати од неговото раѓање,...

Венецуела: Против економската војна – работничка контрола и експропријација на олигархијата

Во последните денови Претседателот Мадуро правилно ја објасни сериозноста на економската војна против Боливарската револуција, поентирајќи дека злосторниците се капиталистите (Fedecamaras, Consecomercio and Venamcham) и објави серија од мерки за борба против нив. Соопштение на Борба на Класите (Lucha de...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Четвртина од буџетот за 2024 планиран со нови задолжувања

Во собраниска процедура влезе Предлог Буџетот на Република Македонија за 2024 година, кој ќе тежи 5,5 милијарди евра. Првата...
- Advertisement -spot_img