Марксизам

Револуција против „Капиталот“? [Антонио Грамши]

Болшевичката револуција сега дефинитивно е дел од сеопштата револуција на рускиот народ. Максималистите, сè до пред два месеци, беа силата која беше нужна за настаните да не стагнираат, движењето кон иднината да не западне во ќорсокак и да дојде до...

Поопштествување на општеството [Роза Луксембург]

Пролетерската револуција која сега започна не може да има друга цел и друг резултат од остварување на социјализмот. Работничката класа мора, пред сè, да тежнее да ја освои сета политичка власт во свои раце. Политичката власт, сепак, за нас...

Тривијалните разговори [Ерих Фром]

Една од препреките да се научи уметноста на постоењето е препуштањето на празни, тривијални разговори. Што значи тривијално? Дословно – општопристапно (од латински tri-via = точка каде што се сретнуваат три патишта), обично означува плиткост, клише, недостиг на способност или морален...

Како физиката ја потврдува марксовата трудова теорија на вредност [Пол Кошкот]

Кога бев студент, мојот професор по економија ни кажуваше дека, иако трудовата теорија на вредноста била важна историска етапа во развојот на економијата, веќе било познато дека таа има фатални недостатоци. Економистите на 20-тиот век како што се Пјеро...

Општествената основа на женското прашање [Александра Колонтај]

Специфични економски фактори стојат зад потчинетоста на жената; природните особини се секундарен фактор во овој процес. Само целосното исчезнување на овие економски фактори и сили, кои во одреден момент во минатото ја предизвикале потчинетоста на жената, може суштински да...

Избори: Стапица за глупаци [Жан-Пол Сартр]

Во 1789 година, се воспоставил изборен цензус: тоа значи дека правото на глас било дадено не на народот, туку на нивните недвижности, на буржоаската сопственост, која секако гласала за себеси. Тој систем беше длабоко неправеден, бидејќи го исклучил поголемиот...

Маркс и Енгелс за востанието [Ј.В. Сталин]

Меншевикот Ное Хомерики знае дека дрскоста го победува денот и ... има храброст уште еднаш да ги обвини болшевиците дека се бланкисти (види Simartleh, No. 7). Во ова, се разбира, нема ништо изненадувачки. Бернштајн и Волмар, германските опортунисти, долго време велат дека Кауцки...

Како војната и климатските промени се напојуваатод истиот мотор што ја уништува планетата [Нил Фолкнер]

Глобалната криза се влошува. Климатските промени, сиромаштијата и војната го распарчуваат нашиот свет. Ова не се засебни прашања; тие не се „поединечни прашања“. Тие се поврзани. Тие се дел од системот на спротивставени држави и корпорации. Двигателот на системот...

ММФ, капитализмот и законот на вредноста [Ендру Климан]

Главниот заклучок што сакам да го истакнам е овој: Она што ја контролира светската економија не е ММФ или СБ или Американската благајна или Волстрит. Она што ја контролира капиталистичката светска економија е поскоро безличниот закон, законот на вредноста. Тој...

Да, можеме подобро од капитализмот [Ричард Волф]

Како што капитализмот се движи кон сè поголема нееднаквост, нестабилност и неправда, така се множат неговите критичари. Загрижените бранители реагираат на два начина. Многумина ги отфрлаат критиките. На крајот на краиштата, капитализмот е тука долго време и претходно пребродил...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img