Маркс

Во одбрана на Маркс

Пишува: Претседателскиот кандидат на Левица, Проф. Д-р Билјана Ванковска Во едно неодамнешно ТВ-интервју, на колега социолог му беше поставено прашање за значењето на Карл Маркс во 21 век. Се најде во „небрано“, па врти-сучи објаснува како било тешко на новите...

Социолошки осврт на Манифестот на Комунистичката Партија

Пишува: Кристијан Димков Комунистичкото манифесто (или Манифесто на Комунистичката Партија) е памфлет напишан во 1848 година од страна на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Манифестото презентира еден аналитички пристап кон класната борба и конфликтите кои ги носи капитализмот и капиталистичкиот...

Зошто треба да го прочитате манифестот на комунистичката партија

Пред точно 176 години, на 21 февруари 1848 година, за првпат беше објавен Манифестот на Комунистичката Партија. Иако е стар речиси два века, Манифестот бил и продолжува да биде една од највлијателните книги во модерната историја. Манифестот ги уведе идеите...

Социолошка анализа на „Божиќна Приказна“

Пишува: Кристијан Димков Повторно дојде „тој дел од годината“, градовите се колку толку накитени, „кока-колаизацијата“ и максималната комерцијализација од страна на мулти-националните конгломерати на „најдобриот дел од годината“ е во целосна сила, воздухот е презагаден, градежната мафија владее низ Скопје,...

Претпоставките на социјализмот и задачите на социјалдемократијата [Едуард Бернштајн]

Предговор И поради тоа законот за 10-часовен работен ден не беше само голем практичен успех, тој беше победа на принципот.“ Карл Маркс „Инаугурално обраќање на Интернационалата“ Овој труд е посветен, главно, на образложување на погледите кои потпишаниот ги разви во писмото до...

Лични сеќавања за Фридрих Енгелс [Пол Лафарг]

Со Енгелс се запознав во 1867 година – годината кога беше објавен првиот том од „Капиталот“. „Мора да те запознаам со Енгелс“, ми рече Маркс, „бидејќи си верен со ќерка ми“; и заедно отидовме во Манчестер. Енгелс живееше со...

Репродукцијата, глобализацијата и новата војна против жените [Силвија Федеричи]

Ќе почнам со претставување на концептите што ќе ги користам во оваа презентација/текст: репродукција, глобализација и војната против жените. Темата е широка, особено ако заземеме глобална перспектива. Ќе ви ја претставам многу шематски. Концептот на репродукција има долга историја. Репродукцијата...

За авторитетот [Ф. Енгелс]

Некои социјалисти во последно време поведоа вистинска крстоносна војна против она што го нарекуваат принцип на авторитет. Доволно е само да им се каже дека овој или оној акт е авторитарен и тој веднаш ќе биде осуден. Тој површен начин на мислење...

Капиталистичкиот развиток [Фридрих Енгелс]

Дијалектичкиот материјализам: https://lenka.mk/left_literature/diјalektichkiot-materiјalizam-fridrih-engels/ Материјалистичкото сфаќање на историјата тргнува од поставката дека производството, а покрај производството и размената на неговите производи, е основа на секој општествен поредок; дека во секое историски определено општество расподелбата на производите, а со неа и социјалното...

Дијалектичкиот материјализам [Фридрих Енгелс]

Утописки социјализам: https://lenka.mk/left_literature/utopiskiot-socziјalizam-fridrih-engels/ Bo меѓувремето, напоредно со француската филозофија на XVIII век и по неа, се разви поновата германска филозофија и го доживеа својот крај во Хегела. Нејзината најголема заслуга беше повторното прифаќање на дијалектиката како највисока форма на мислењето....
- Advertisement -spot_img

Latest News

Интервју со Петар Здравевски, новиот раководител на Црвена Младина

Ленка: Петар, честитки што станавте нов раководител на Црвена Младина. Можете ли дани кажете како дојдовте до оваа позиција? Петар...
- Advertisement -spot_img