Ленин

Како умрел Ленин

Документацијата за смртта на Ленин до ден-денес делумно се чува во тајност, а самиот настан е опкружен со мноштво измислици и легенди. Овде ќе наброиме само проверени факти. 1. Чувствувал хроничен замор Во јули 1921 година Ленин му напишал на Максим...

Улогата на кинеските војници во Октомвриската револуција

Кога во 1917 година избувна Октомвриската револуција во Русија живееја околу 200000 Кинези. Многумина од нив ги вршеа тешките работи во индустријата и земјоделството и со задоволство се придружија на борбата против угнетувањето од земјопоседниците и капиталистите. Во Црвената армија...

Ленин како повод за анализа на партиите во Македонија

Пишува: Никола Петров, член на ЦК на политичката партија Левица "Во секоја современа нација има две нации" - изјави Ленин, мислејќи на класниот раздор на нацијата. Ако се прашувате: зошто Левица не може да се вклопи, ниту пак има допирни точки...

Социјализам и анархизам [В.И. Ленин]

Извршниот комитет на Советот на работничките претставници вчера, 23 ноември, одлучи да ја одбие апликацијата на анархистите за претставништво во Извршниот комитет и во Советот на работничките претставници. Самиот Извршен комитет ги даде следниве причини за оваа одлука: „(1)...

Експлоатацијата на Африка како дел од империјалистичката агенда на капиталистите

Пишува: Реџеп Исмаил – Хактан – член на Презедиумот на политичката партија Левица Тезата дека европската економија не може да опстане без Африка не е дословно точна. А клучно е да се знае зошто е тоа така, бидејќи на тој...

Кон Руската револуција – последен дел [Роза Луксембург]

Третиот дел: https://lenka.mk/left_literature/kon-ruskata-revolucziјa-tret-del-roza-luksemburg/ Сакаме тоа поблиску да го истражиме преку неколку примери. Истакната улога во политиката на болшевиците одигра познатото распуштање на Уставотворното собрание во ноември 1917 година. Таа мерка беше решавачка за понатамошната позиција на болшевичката политика, во извесна смисла...

Кон Руската револуција – трет дел [Роза Луксембург]

Втор дел: https://lenka.mk/left_literature/kon-ruskata-revolucziјa-vtor-del-roza-luksemburg/ Болшевиците се историски наследници на англиските левелери и на француските јакобинци. Но конкретната задача која ним им припадна во Руската револуција по заземањето на власта беше неспоредливо потешка од онаа на нивните историски претходници. Нема сомнение, паролата на...

Кон Руската револуција – втор дел [Роза Луксембург]

Прв дел: https://lenka.mk/left_literature/kon-ruskata-revolucziјa-prv-delroza-luksemburg/ Првиот период на Руската револуција, од нејзиниот почеток во март до октомврискиот преврат, според своите општи црти точно кореспондира со текот на развојот како на Големата англиска така и на Големата француска револуција. Тоа е типичниот пат...

10 највлијателни цитати на Ленин

Владимир Ленин (роден Владимир Уљјанов, 1870-1924) беше водач на болшевичката политичка партија, главната подвижна сила на Октомвриската револуција од 1917 година во Русија. Оваа револуција може да се спореди само со Француската револуција од 1789 година според влијанието што...

Хронологија на животот на Ленин

22 април 1870Во Симбирск (сега Улјановск) е роден Владимир Илич Улјанов (Ленин).1887Ја завршува Симбирската гимназија, се запишува на Правниот факултет на Казанскиот универзитет. Во Казан учествува во револуционерните студентски кружоци и во Самарско-симбирското здружение, а кон крајот на годината...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img