Кристијан Димков

Левица: Државна тајна е кои луѓе се вработени во министерството на Арган Груби

Прес-конференција на Кристијан ДИМКОВ, координатор на Секторот за политички систем при Левица: ,,Информацијата за тоа кои се луѓето вработени во Министерството за политички систем и односи помеѓу заедниците, во јавноста попознато како Министерството на Артан Груби – по закон треба да виде...

Религијата: Клучен дел на идеолошката хегемонија на владеачката класа

Пишува: Кристијан Димков Има премногу дефиниции за тоа што е религија и речиси ниту една не е сеопфатна. Најконцизната дефиниција за тоа што е религија доаѓа од Федерик Фер што вели:”Религијата е нај компрехесивен и интензивен систем на вредности позната...

Социолошки осврт на Манифестот на Комунистичката Партија

Пишува: Кристијан Димков Комунистичкото манифесто (или Манифесто на Комунистичката Партија) е памфлет напишан во 1848 година од страна на Карл Маркс и Фридрих Енгелс. Манифестото презентира еден аналитички пристап кон класната борба и конфликтите кои ги носи капитализмот и капиталистичкиот...

Етнонационализмот на политичката сцена во Македонија

Пишува: Кристијан Димков, координатор на сектор Политички систем при политичката партија Левица Изминатите изборни циклуси во Македонија покажале дека етнонационалистичката и етнотрибалистичката реторика која е постојан лајтмотив во политичкиот дискурс го достигнува својот зенит за време на „изборната сезона“, каде...

Социолошка анализа на „Божиќна Приказна“

Пишува: Кристијан Димков Повторно дојде „тој дел од годината“, градовите се колку толку накитени, „кока-колаизацијата“ и максималната комерцијализација од страна на мулти-националните конгломерати на „најдобриот дел од годината“ е во целосна сила, воздухот е презагаден, градежната мафија владее низ Скопје,...

Политичката (не)култура во Македонија – последен дел

Третиот дел од колумната: https://lenka.mk/columns/politichkata-nekultura-vo-makedoniјa-tret-del/ Пишува: Кристијан Димков – координатор на Сектор Политички систем при политичката партија Левица и Секретар на Црвена Младина Политичка апатија Кога станува збор за учество во политичкиот живот во едно (и само на хартија) демократско општество постојат...

Политичката (не)култура во Македонија – трет дел

Втор дел од колумната: https://lenka.mk/columns/politichkata-nekultura-vo-makedoniјa-vtor-del/ Пишува: Кристијан Димков – координатор на Сектор Политички систем при политичката партија Левица и Секретар на Црвена Младина Политичката култура во Македонија во пракса Во однос на тоа каква е политичката култура во Македонија, има голем број...

Политичката (не)култура во Македонија – втор дел

Првиот дел од колумната: https://lenka.mk/columns/politichkata-nekultura-vo-makedoniјa/ Пишува: Кристијан Димков – координатор на Сектор Политички систем при политичката партија Левица и Секретар на Црвена Младина Теории за политичката култура Како и за секој општествен феномен така и за политичката култура, голем број на мислители...

Политичката (не)култура во Македонија

Пишува: Кристијан Димков - координатор на Сектор Политички систем при политичката партија Левица и Секретар на Црвена Младина Политичката култура претставува еден од најважните но најчесто занемаруваните делови од целокупниот политички па и општествен мозаик не само кај нас туку...

Секојдневната борба на работничката младина и авангардната улога на антиимперијалистичките младински организации

Говор на Кристијан Димков на CENA кампот во Белград Ситуацијата во која се наоѓа работничката класа и особено работничката младина во современите нео-капиталистички општества е веројатно полоша од кога било. Зад лажниот концепт на меритократија која преку неолибералните и неокапиталистичките...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Во главниот град на Нигер се одржа митинг против американското воено присуство

Илјадници Нигеријци се собраа во саботата во главниот град Ниамеј на митинг против присуството на американски војници во земјата. И...
- Advertisement -spot_img