Капитализам

Што е тоа капитализам? [Дел 3]

ОК, ОК НО ШТО БИ БИЛО АЛТЕРНАТИВА? Алтернатива на капитализмот ќе биде консензусно, договорно, општество во кое ќе можеме да одлучуваме индивидуално и колективно кога тоа ќе биде потребно, како ќе изгледаат нашите животи и нашето опкружување, наместо тоа да...

Дали ова е крај на глобализацијата? [Прв дел]

Во мај 2022, извршниот одбор на Блекрок објави дека „руската инвазија на Украина стави крај на глобализацијата што ја имавме последниве триесет години“. И тој беше во право. Војната во Украина ги заостри конфликтите што се крчкаа меѓу големите...

Бескрајната потрага по профит е основа на капитализмот 

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Капитализмот како систем фаворизира луѓе  кои веќе поседуваат богатство и ресурси, овозможувајќи им дополнително да ја консолидираат својата моќ и влијание додека ги маргинализираат помалку среќните. Ова создава маѓепсан круг каде богатите стануваат...

Олигархијата е причинска последица на капитализмот

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Една од основните одлики на капитализмот е концетрацијата на капитал рацете на мала група на луѓе кои ги нарекуваме олигарси и со тоа се креира систем каде што неколкумина избрани контролираат огромен дел...

Капитализмот ja убива љубовта: Марксистичка перспектива

Пишува: Климент Колоски, истакнат активист на политичката партија Левица Истражувајќи ја темата „Капитализмот ja убива љубовта“ од марксистичка перспектива, можеме да навлеземе во повеќеслојните димензии на овој концепт. Објективот на марксизмот дава увид во тоа како капиталистичките структури можат да...

Работниците се плаќани доволно за да останат сиромашни

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Во капитализмот, се појавува еден од најтешките парадокси во кој за трудот работниците честопати добиваат компензација онолку доволно колку да опстојат и да се репродуцираат, но не и доволно за вистински да се...

Во 2023та година капиталистите станаа побогати за 490 милијарди долари

Годинава беше успешна за многу светски милијардери, а десетте кои заработија најмногу до 15 декември го зголемија богатството за 490 милијарди долари, оцени магазинот Форбс. Во првите десет најуспешни годинава се најдоа и 7 милијардери од технолошкиот сектор кои заработија...

Фетишизацијата на производите во капитализмот

Пишува Тодор Кацаров, борец за социјална правда Во мочуриштето наречено капитализам лежи еден многу опасен и занемарен и феномен.Феномен на промовирање на една култура заснована на потрошувачка но и која оди огромен чекор понатаму и влегува во доменот на...

Што е пролетерска политика? Солидарност и контра-хегемонија [Втор дел]

Пристап до првиот дел од текстот Капитализмот создава се повеќе вакви луѓе секој ден - потребата да се намалат трошоците за производство со цел да се максимизира профитот ги наведува капиталистите да инвестираат во технологија за заштеда на работна сила...

Германската индустрија во раниот капитализам

Пишува: Никола Петров – член на ЦК при политичката партија Левица ГЕРМАНИЈА - „напредна демократска високоразвиена држава“ (1890г) Конфекциската индустрија стана значајна стопанска гранка и индустријалците конфекционери беа наумиле да го завладеат сиот светски пазар и да натрупаат фантастични печалби за...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Ванковска од Аеродром: ЕУ станува неофашистичка

Билјана Ванковска, претседателски кандидат на Левица, заедно со потпретседателот на партијата Реџеп Исмаил денес ја продолжи својата кампања со...
- Advertisement -spot_img