Илинден

Илинден во банана – република

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, проф. д-р Билјана Ванковска Во бурата реакции во врска со билатералниот договор со Бугарија во очи ми падна една, која со еден Фејсбук статус го сумира сиот апсурдот содржан во актот: „Што бара...

Зошто Илинденците би се срамеле од нас

Пишува: Претседателскиот кандидат на политичката партија Левица, проф. д-р Билјана Ванковска Прашањето во насловот е реторичко, не бара одговор, сè е јасно. Нека не ве залажува онаа едногласна резолуција за црвените линии – тие Устав згазија, а не пак некој...

Слезенковски: Со Левица на прво место ќе биде ставен работникот и обичниот човек

Денеска разговараме за актуелните случувања во општина Илинден како и за идеите за економската иднина на Македонија на Левица со Кирил Слезенковски советник во општина Илинден како и координатор на секторот политичка еконономија при политичката партија Левица. Каква е...

Декларацијата на АСНОМ за основните права на граѓанинот на демократска Македонија

Сите граѓани на федерална македонска држава се еднакви и равноправни пред законите, не гледајќи (на)нивната народност, пол, раса и вероисповеданије. На националните малцинства на Македонија се осигурават сите права на слободен национален живот. На секој граѓанин му е гарантирана сигурноста...

Официјалното писмо на Иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ

До сите народноослободителни одбори во Македонија (HOO) Целото слободољубиво и напредно човечество води денеска борба на живот и смрт против средновековниот мрак, ропството и тиранијата, против германскиот фашизам и сите негови помагачи. Хитлерова Германија донесе на поробените европски народи најцрно...

Кои се делегатите на Првото заседание на АСНОМ?

Првото заседание на АСНОМ е одржано на 2 август 1944 година во манастирот Свети Прохор Пчински. Избрани биле делегати според издадените прописи за избор на делегати од страна на Иницијативниот одбор за свикување на AСНОМ (март 1944) и Упатството...

Значението на Илинден [Кочо Рацин]

У историјата на македонскиот народ има многу места кај што се покажује сичко онова што е битно за неговата борба за ослободуење. Секоа народна историја има таквиа места ели датуми, па и македонската историја. А еден таков, и това,...

Научна конференција „120 години од Илинденското востание“

На 1 август 2023 година во Конференциската сала на старото училиште во Крушево, со почеток во 10 часот, ќе се одржи Научна конференција „120 години од Илинденското востание“. Организатор на научната конференција е Матицата на иселениците од Македонија. Научната конференција...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img