Глобално затоплување

Научниците согласни: Топењето на мразот на Антартикот е „веќе неизбежно“

Го „обравме бостанот“. Топењето на огромната ледена покривка на Западен Антарктик очигледно ја поминало точката од која нема враќање и може да биде „неизбежно“, објави новата студија во понеделникот. Всушност, поради климатските промени предизвикани од човекот, ледената покривка на...

Нема решение за брзо закрепнување од топењето на сантите мраз на Антартикот

Мразот од морето на Антарктикот оваа година падна на рекордно ниско ниво поради високите температури и нема брз лек за да се отстранат штетите, велат научниците во студијата за влијанието на климатските промени на континентот. Минималната ледена покривка на континентот...

Температурите во јули – највисоки во последните 120.000 години

Група научници кои се занимаваат со проучување на климатските промени заклучија дека ако се споредуваат температурните рекорди дека температурите измерени овој месец се највисоки во последните 120.000 години, а веројатно и од постоењето на цивилизацијата. Да ги нема климатските промени...

Научниците се избезумени поради рекордно високите температури. Зошто не се и политичарите?

Невидениот раст на температурите на копното и на океаните, вклучувајќи ги и рекордните топлотни бранови и загревањето на северот на Атлантикот, се занемаруваат среде другите глобални грижи и покрај итните повици на научниците политичарите да се позанимаваат со ескалирачката...

Климатските промени на дело – Од ден на ден планетата е сѐ пожешка и пожешка

Трендот на секојдевно соборување температурни рекорди нема да трае долго, но 2023 сигурно ќе биде најтоплата година во историјата Средата била најтоплиот ден на планетата откако се мерат температурите на воздух, исто како што беа и вторникот и понеделникот пред...

Климатски промени на дело – Европа се загрева со голема брзина

Европа се загреала двојно повеќе од глобалниот просек од 1980-тите. Во 2022 година, континентот бил приближно 2,3°C потопол од прединдустрискиот просек (1850-1900 година). Ова е според новиот извештај за состојбата на климата во Европа, изготвен од Светската метеоролошка организација (СМО)...

Повеќе од половина од големите езера во светот пресушуваат

Повеќе од половина од големите езера и акумулации во светот губат вода и пресушуваат од раните 1990-ти, главно поради глобалното затоплување и климатските промени, предизвикувајќи загриженост за потребата од вода за земјоделство, хидроенергија и човечка потрошувачка, објавена е нова...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img