ЕУ

Волас: Велите дека сакате во ЕУ? Внимавајте што посакувате

Европратеникот Мик Волас на Вториот Пленум на политичката партија Левица на 2-ри декември ,,Како и вие, на наш посебен начин, се обидуваме да работиме кон создавање поправеден свет. Не е лесно да се спротистави на парите и моќта и статус...

Клучните поенти од излагањето на Путин на средбата со членовите на Јавната комора на Русија

Рускиот претседател Владимир Путин, зборуваше на состанокот со членовите на новата руска Јавна комора, кој се одржа во четвртокот во Централниот музеј на Големата патриотска војна, во Москва, Русија. Подолу се клучните ставови од неговиот говор при оваа средба? Украина ги...

Советот на Европа ги губи антифашистичките темели

Извештајот на ЕКРИ за Македонија предизвика реакции во македонската јавност поради едностраниот пристап, без согледување на принципот на реципроцитет кога станува збор за почитувањето на правата на малцинствата. Академик Катица Ќулавкова смета дека европските институции треба објективно да ги...

Тунис не им дозволува влез во земјата на претставници на ЕУ

Туниските власти одбија да им дозволат влез во земјата на петмина членови на Комитетот за надворешни работи на Европскиот парламент (АФЕТ), кои вчера требаше да заминат во официјална посета во земјата. Во писмо упатено до делегацијата на Европската Унија во...

Левица: ЕУ ја демантираше власта – проширувањето не е приоритет

Соопштение на политичката партија Левица Стратешкиот форум во Блед резултираше со противречни изјави на ЕУ бирократите по однос на проширувањето на Унијата, што одново ја потврди тезата за целосно ОТСУСТВО на кохерентна политика по однос на ова прашање. Лидерите на...

Левица: Предлог – законот за образование на возрасни е аматерски

Соопштение на политичката партија Левица Последниот предлог од Владата на СДСМ-ДУИ и Министерството за образование и наука за (нов) Закон за образование на возрасни е еклатантен пример на неодговорно работење и аматеризам во државните институции. Наместо да гради сеопфатен образовен систем...

Промената на личните докумeнти според Преспански е услов за отварањето на поглавја од ЕУ

Пишува: Александар Димитриевиќ – координатор на Трудов сектор на Политичката Партија Левица Според овој катастрофален договор од 2018 година промената на документите ќе започне при отварање на секое поглавје при релеватното поле во преговорите со ЕУ. Не само што не...

(Видео) Лидерот на Левица, Апасиев од Собранието: ЕУ е исламофобична и има криза на лидерство!

Лидерот на Левица и пратеник во Собранието на Република Македонија ,Димитар Апасиев, зема збор на Собраниската Комисија за уставни прашања која денеска заседаваше по предлогот на Владата за уставни измени, односно внесување на бугарите во Уставот на Република Македонија. Во својот...

Раѓањето на постзападниот мултиполарен свет

Постзападниот мултиполарен меѓународен поредок полека почнува да се реализира. Додека светот се бори со последиците на оваа промена на моќта, темелите на големата калкулација се оформуваат. Оваа калкулација ќе ги оспори долгогодишните верувања и структури што ја одржуваа западната...

Награда од милијарда евра на ЕУ за разбивање синдикати

Компаниите кои имаат историја на кршење на законите за работни односи и разбивање синдикати добија повеќе од милијарда евра неповратни средства од Европската комисија во последнава деценија, се наведува во извештајот на Меѓународната конфедерација на синдикати (ИТУЦ) која ја нагласува нужноста...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Почетокот на патот на свилата – Прво од предавањата: Патот на свилата помеѓу историјата и културата во КИЦ

Почетоците на Патот на свилата, како трансверзала, којашто ги поврзувала Источна Азија со Медитеранот лежат во првите две столетија...
- Advertisement -spot_img