Зошто Кина гласаше против нацрт-резолуцијата во советот за безбедност на ОН за Израел-Палестинскиот конфликт?

Причините дадени од кинескиот амбасадор во ОН, Џанг Јун

Кина во никој случај не е рамнодушна кон страдањата на луѓето во Газа. Она што Кина се противи е што нацрт-резолуцијата селективно избегнува да се повикува на основните причини за актуелната хуманитарна криза во Газа и не го поттикнува Израел да ја укине целосната опсада на Газа и да ја укине наредбата за евакуација на северот на Газа. Таквиот заобиколен и неефикасен пристап само ќе го забрза падот на Газа во уште поголема хуманитарна катастрофа.


Кина во никој случај не ги негира безбедносните грижи на Израел. Напротив, Кина секогаш силно се залагаше дека треба да се посвети еднакво внимание на безбедносните грижи и легитимните права и на Израел и на Палестина. Она што Кина се противи е дека нацрт-резолуцијата се обидува да воспостави нов наратив за палестинското прашање, игнорирајќи го фактот дека палестинската територија е окупирана долго време и избегнувајќи го фундаменталното прашање за независна државност на палестинскиот народ. Вреди да се внимава дека нацртот отстапува од духот на претходните резолуции на ОН и ја вградува опасната логика на судирот на цивилизациите и оправдувањето на војната и употребата на сила.


Кина во никој случај не е рамнодушна кон дејствијата кои им штетат на цивилите. Она што Кина се спротивставува е дека нацрт-резолуцијата не ги повикува засегнатите страни да престанат со неселективна и асиметрична употреба на сила, ниту пак повикува на темелна истрага за грозоморните напади како што е оној на болницата Ал-Ахли. Таквата селективна примена на меѓународното право и двојните стандарди само ќе турка повеќе невини цивили на работ на смртта.

Во однос на содржината, нацртот е сериозно избалансиран и ги меша доброто и погрешното.


Кина во никој случај не се противи на преземање акција на Советот. Она што Кина се противи е дека нацрт-резолуцијата е заобиколна за најитното прашање за ставање крај на непријателството. Никогаш не можеше да повика на итен прекин на огнот со јасни и недвосмислени термини. Ако резолуцијата на Советот е двосмислена за прашањето за војна и мир и за животот и смртта, тоа не само што е неодговорно, туку е и крајно опасно.

Во однос на пристапот, нацртот беше воведен набрзина и го немаше консензусот што го заслужува.


Во однос на ефектот, нацртот не ги одразува најсилните светски повици за прекин на огнот и прекин на борбите и не помага да се реши проблемот.

Затоа, Кина стави вето!

Последно