Украинскиот претседател Володимир Зеленски во неделата го критикуваше нападот на Иран врз Израел и истакна потребата од помош од неговите сојузници за одбрана на неговата земја од воздушните закани, истакнувајќи го ираелскиот пример.

Исто така, повторно го покани Конгресот на САД да го одобри важниот пакет со помош, кој беше блокиран поради политичките прашања. Украинските сили се судрат со нови напади од руските трупи на исток, што вклучуваат напади врз градови и инфраструктура со ракети и беспилотни летала од страна на Русија.

На социјалната мрежа Х, Зеленски истакна дека акциите на Иран загрозуваат регионот и светот, и побара решителен и обединет одговор од меѓународната заедница. Во своето видеообраќање, тој напомена дека Израел не беше сам во својата одбрана, и истакна важноста на сојузничката поддршка.