Еве четири гледишта за војната во Украина, наведени по редослед на зголемен цинизам за вината на САД за кризата:

 1. Руската инвазија на Украина беше целосно неиспровоцирана, а одговорот на САД беше благородна одбрана на демократијата и на меѓународниот поредок заснован на правила. Украина имаше право да прави сојузник од Западот и имаше легитимен страв од руска агресија.
 2. Проширувањето на НАТО во Украина и другите земји во близина на Русија беше непромислено, бидејќи Русија јасно им стави до знаење на дипломатите дека смета дека Украина е забранета за НАТО. Америка сноси одредена одговорност за предизвикување на кризата, бидејќи требаше да им биде очигледно на креаторите на политиката дека нивниот обид да го прошират НАТО во Украина ќе доведе до војна. Но, Украинците имаа желба и право да се усогласат со Западот, и затоа намерите на САД беа благородни.
 3. САД и НАТО не ги почитуваат поделбите во Украина меѓу прозападните и проруските провинции и групи, а САД не ги почитуваат легитимните безбедносни грижи на Русија – на пример, да нема непријателска земја долж нејзините граници што ги напаѓа руските говорници на исток. Но, САД не сакаа војна.
 4. САД ги искористија поделбите во Украина, започнаа операција за промена на режимот и вооружија антируски милиции со цел намерно да предизвикаат војна. Целта беше да се ослабне Русија, да се зголеми европската зависност од САД (и воено и економски) и да се збогати американската индустрија за оружје и енергија. САД не можеа да се грижат помалку за изгубените животи на Украина (или на Русија).

  Ако верувате во официјалниот наратив што излегува од Вашингтон и повеќето мејнстрим медиуми, и вие ќе мислите дека позицијата број 1 е точна и дека САД се невини во кризата како новороденче.

Со оглед на историјата на лагите и агресијата на САД во однос на надворешната политика и во однос на интервенциите во странство, треба да се биде навистина наивен за да се верува на ставот број 1.

Доказите укажуваат на тоа дека гледиштето бр. 4 е точно: САД намерно испровоцираа војна. Но, можно е дека гледиштето бр. 3 е поблиску до вистината и тој идеолошки жар ги натера архитектите на американската политика во Украина да бидат заслепени пред очигледните веројатни резултати од нивните политики; сепак, тоа изгледа малку веројатно, бидејќи и дипломатите и корпорацијата РАНД им кажаа на креаторите на политиката дека обидот за проширување на НАТО во Украина ќе доведе до војна.

Позициите за тезата бр. 4 се објаснети со следното:

 • Имаше остри поделби во Украина помеѓу прозападните и проруските провинции и групи – поделби што САД ги искористија за да предизвикаат криза. Соединетите Американски Држави го помогнаа соборувањето на владата во Украина во 2014 година, што ја замени владата пријателска на Русија со еден потчинет на Западот. Поранешниот американски амбасадор Час В. Фримен и доживотен директор на Атлантскиот совет, вели дека САД го „инженериле“ државниот удар во 2014 година.
 • САД се здружија и ги вооружија екстремно десничарските, антируски милиции Азов, Совбода и Десниот сектор кои ги напаѓаа руските жители во источна Украина и кои беа широко осудени во американските медиуми и од Конгресот пред 2022 година.
 • ЦИА беше длабоко инволвирана и работеше напорно за да ги скрие своите траги (широк напор, околу времето на инвазијата, да затвори многу извори поврзани со прашањата за Русија/Украина).
 • Високи американски дипломати предупредија дека проширувањето на НАТО во Украина и другите земји од поранешниот советски блок е непотребно и ризично.
 • САД ги спречија мировните договори меѓу Русија и Украина кои можеа да ја спречат или да ја завршат војната.
 • САД имаат историја на започнување операции за промена на режими, и преку економски и воени средства, низ целиот свет, но особено против руските сојузници (на пример, Авганистан, Србија, Сирија и Либија). Руската инвазија беше долж нејзините граници и вклучуваше земја со длабоки историски и јазични врски со Русија. САД често се сојузници со терористички групи за да ги постигнат своите цели. Соединетите Американски Држави во моментов окупираат една третина од суверената нација Сирија со помош на нејзината прокси армија, Сириските одбранбени сили. Ни беше кажано дека инвазијата на САД во Југославија беше благородна одбрана на невините луѓе. Оттогаш беше откриено дека Ослободителната војска на Косово, во основа, била терористичка организација вооружена од ЦИА. Кога Србите се обидоа да се одбранат, САД ги обвинија за воени злосторства. Некои сојузници на САД во војната во Косово подоцна беа осудени за воени злосторства.

И покрај „храбрите“ напори на ЦИА, многу од фактите за она што се случи во Украина се достапни за јавноста. Сосема е неверојатно што – толку брзо по неславниот крај на катастрофалната 20-годишна војна во Авганистан – мејнстрим медиумите, Конгресот и поголемиот дел од јавноста беа толку лесно измамени од владината пропаганда да поддржат уште една катастрофална војна што може да се избегне. Војната уби стотици илјади луѓе; расели милиони луѓе од нивните домови; уништи украинска инфраструктура; значително ги зголеми воените буџети во Европа, САД и Русија (пари многу потребни за ублажување на климата и други итни потреби); придонесе за зголемена инфлација и недостиг на добра во светот; и го зголеми ризикот од Трета светска војна и нуклеарно уништување. Покрај тоа, тоа е војна во која Русија сега победува – факт што го зголемува ризикот од ескалација.

Превод на: Виторио Зафировски

Преведено од: https://www.theleftchapter.com/post/who-is-to-blame-for-the-war-in-ukraine?fbclid=IwAR0OvqjCxdczJ8OnHlkZdhijnF978bTpbUX0pPRk-t0jp0FWRcRfZnrFUR0