Илјадници Нигеријци се собраа во саботата во главниот град Ниамеј на митинг против присуството на американски војници во земјата.

И покрај суспензијата на воената соработка што ја најави преодната влада на Нигер веднаш по посетата на американската делегација во март, во земјата останаа 1.100 американски војници. Американската база за беспилотни летала продолжува да работи во Агадез, најголемиот град во северен Нигер.

Пентагон претходно објави дека одлуката за повлекување на војниците не е финализирана. Разговорите за евакуација на американските војници „се уште се во тек“, изјави портпаролот на Пентагон, Пет Рајдер.

Во средината на март, делегација од Вашингтон пристигна во Ниамеј на преговори. Делегацијата на САД имаше намера да ги убеди властите во Нигер „да се вратат на „демократскиот пат““. Сепак, високи американски претставници не можеа да се сретнат со шефот на преодната влада, Абдурахман Чиани.

Два дена по заминувањето на американската делегација, Нигер објави крај на воената соработка со САД и побара итно повлекување на војниците. Владата го прогласи присуството на воениот контингент на Вашингтон за нелегално.

Претставник на владата на Нигер всушност ја обвини американската делегација дека го прекршила дипломатскиот протокол, вршејќи притисок врз раководството на Нигер. Абдраман го нарече присуството на американскиот воен контингент еднострано наметнато од Вашингтон.