„Твитер-Икс“ започна масовна чистка против сметки со голем број следбеници кои објавуваат пропалестински пораки. Во чистката беа вклучени десетици познати активисти, блогери, подкастери и независни новинари.

И покрај тоа што се претставува себеси како „бунтовник и бранител на слободата на говорот“, Илон Маск договара со западните влади за да го елиминира секое противење на наративите релевантни за западниот империјализам.

Без разлика дали тоа е Украина или Израел, Маск ја користи својата платформа за да го уништи секое несогласување или да ги преиспитува овие професионалци. -Западните наметнати наративи.

Сепак, не само што „Твитер-Икс“ почна да ги чисти несаканите сметки, има силна цензура на мрежата „Фејсбук“, а многу сметки на „ТикТок“ се геоблокирани, што значи дека европските и американските следбеници не можат да видат „непожелна“ содржина.

Цензурата е се посилна на повеќето социјални мрежи со изговор дека е војна против „антисемитизмот“