Со европско знаменце Владата предлага поблаги казни за злоупотреба на службена положба и злосторничко здружување

Итнo е закажана собраниска комисија за европски прашања, власта турка измени на кривичниот законик со „Европско знаменце“.

Владата предлага намалување на казни за „Злоупотреба на службена положба и овластување“ и „злосторничко здружување“, дела за кои се гоната најмногу поранешни функционери на ВМРО-ДПМНЕ од СЈО. Најбитната промена е каде што се предвидува дека сторителот ќе се казни со казна затвор од една од 4 години, што значи дека се воведува горна граница, од која се пресметува застареност.

Во актуелното законско решение, нема горна граница, туку санкцијата е дефинирана на најмалку 3 години, што значи дека горната граница се поставува на 20 години.

Во врска со делот за злосторничко здружување, со предложените законски измени, се предвидува дека пропишана санкција до 10 години се намалува на до 3 години, додека санкцијата пропишана на до 5 години во ставот 2 се намалува на до 2 години.ваков обид имаше вече еднаш пред да се галса за уставните измени за проемна на името, но по биурните реакции ни на дел од тогашните пратеници законот беше повлечен.

Претседателот на Левица проф. д-р Димитар Апасиев во однос на овие предлог законски измени на фејзбук напиша:

СДС и ДУИ на велико се спремаат за губење на власта… Со ЕУ знаменце, во Собрание, шверцуваат измени на Кривичниот законик со кои:

  • се брише казната затвор од минимум 5 години за местење тендери;
  • максималната казна затвор за “Злосторничко здружение” се намалува од 10 на 3 години;
  • се укинува проширената конфискација за нелегално стекнат имот!
    Прпааааа, а
Последно