Кинескиот претседател Кси Џинпинг, претседателот на Киргистан Садир Јапаров и претседателот на Узбекистан Шавкат Мирзијоев во четвртокот преку видео врска го честитаа потпишувањето на меѓувладиниот договор во Пекинг за железничкиот проект Кина-Киргистан-Узбекистан.

Кси посочи дека железницата е стратешки проект за поврзување меѓу Кина и Централна Азија и значаен проект на напорите за соработка на трите земји во рамките на иницијативата „Појас и пат“.

Тој рече дека потпишувањето на меѓувладиниот договор ќе обезбеди солидна правна основа за изградба на проектот, со што ќе се означи транзицијата на железницата од визија во реалност и ќе се покаже на светот цврстата определба на трите земји да ја промовираат соработката и бараат развој заедно.

Кина е подготвена да работи со Киргистан и Узбекистан за да се подготви за отпочнување на проектот и да го изгради овој стратешки коридор на ран датум за да имаат корист трите земји и нивните народи и да го поттикне економскиот и социјалниот развој на регионот, рече Кси.

Јапаров рече дека железницата е водечки проект на трите земји во заедничкото градење на иницијативата „Појас и пат“. Откако ќе биде завршен, ќе стане нова транспортна рута што ќе ја поврзува Азија со Европа и земјите од Персискиот Залив, што е од големо значење за промовирање на поврзувањето и зајакнување на економската и трговската размена меѓу земјите долж рутата и во регионот како целина, рече тој.

Се надеваме дека пругата ќе биде завршена и пуштена во употреба на почетокот за да даде нов поттик за заедничкиот развој на регионот и благосостојбата на луѓето во сите земји, додаде Јапаров.

Мирзијоев рече дека церемонијата на потпишување е од историско значење и значителен чекор напред во градењето на регионалното поврзување.

Тој рече дека железницата ќе стане најкраткиот копнен канал меѓу Кина и земјите од Централна Азија и ќе ги отвори големите пазари на земјите од Јужна Азија и Блискиот Исток.

Тоа ќе помогне за натамошно проширување на соработката со Кина и продлабочување на пријателските односи меѓу земјите во регионот и ќе им служи на долгорочните интереси на сите земји, додаде Мирзијоев.

Киргистанскиот претседател Садир Јапаров преку видео врска го честита потпишувањето на меѓувладиниот договор во Пекинг, главниот град на Кина за железничкиот проект Кина-Киргистан-Узбекистан, 6 јуни 2024 година.
Узбекистанскиот претседател Шавкат Мирзијоев преку видео врска го честита потпишувањето на меѓувладиниот договор во Пекинг, главниот град на Кина за железничкиот проект Кина-Киргистан-Узбекистан, 6 јуни 2024 година.
Церемонијата на потпишување на меѓувладин договор за железничкиот проект Кина-Киргистан-Узбекистан се одржува во Пекинг, главниот град на Кина, на 6 јуни 2024 година.