Централата има вкупен капацитет од 6,09 милијарди kWh, што е доволно за една мала земја за цела година.

Кина штотуку ја поврза најголемата соларна централа во светот со мрежата во северозападниот дел на Ксинџијанг. Фабриката зафаќа површина од 81.000 хектари или 810 км2, површина која е за 20 км2 поголема од цела општина Битола, и се вели дека има производство од 6,09 милијарди kWh годишно.

Новата фабрика е во пустините во близина на главниот град на регионот Урумчи. Фармата е пуштена во употреба овој понеделник (3 јуни) и ја води кинеската државна корпорација Power Construction, според Ројтерс.

За да се стави во перспектива тоа огромно производство, дизајнираниот излез ќе обезбеди доволно енергија за целото население на Папуа Нова Гвинеја за цела година. Исто така, повеќе или помалку е доволно за да се напојува и Луксембург една година.

Ксинџијанг е ретко населен и изобилува со соларни и ветерни ресурси. Ова го прави идеално место за масивни бази за обновлива енергија кои го пренесуваат најголемиот дел од својата моќ на долги растојанија до густо населениот источен брег на Кина.

Од 1990-тите, Урумчи доживеа значителен економски развој и моментално функционира како регионален транспортен центар и културен, политички и комерцијален центар.

Новата електрана е само најновиот развој во регионот. Тоа дополнително ја зацврстува растечката сила на Кина во нејзините капацитети за производство на соларна енергија.

Податоците објавени од кинеската Национална Енергетска Администрација минатата година открија дека капацитетот за производство на соларна електрична енергија во земјата пораснал за неверојатни 55,2 отсто во 2023 година. Бројките истакнуваат над 216 гигавати (GW) соларна енергија што Кина ја изградила во текот на годината.

Амбициозните цели на Кина

Според следењето на соларната енергија на Global Energy Monitor, двата најголеми оперативни соларни објекти претходно биле лоцирани во западна Кина. Тоа беа соларниот проект за пустината Ningxia Tenggeli на Longyuan Power Group и соларниот комплекс Golmud Wutumeiren на China Lüfa Qinghai New Energy, и двата со капацитет од 3GW.

Кина има за цел да го достигне врвот на емисиите на јаглерод до 2030 година и да достигне јаглеродна неутралност до 2060 година. За да ги поддржи овие цели, владата се обврза да изгради 1.200 GW капацитет од обновливи извори на енергија до 2030 година.

Оваа нова електрана е дел од таа амбициозна цел и обезбедува пристоен дел од енергијата потребна за тие цели.

Со ова темпо, Кина во моментов треба да ја постигне оваа цел импресивни пет години пред предвиденото. Значителниот пораст на соларната енергија е придружен и со зголемување од 20,7 проценти на капацитетот за производство на енергија од ветер, што ја покажува посветеноста на земјата на чиста енергија.