Малезија им забрани на сите товарни бродови под израелско знаме да се приклучуваат во нејзините пристаништа, како што рече, одговор на агресијата врз Газа, обвинувајќи го Израел за кршење на меѓународното право преку „масакр и бруталност врз Палестинците“.


Во средата, малезискиот премиер Анвар Ибрахим објави одлука за воведување забрана за бродови поврзани со Израел, издвојувајќи ја ЗИМ, најголемата израелска бродска компанија. Забраната доаѓа во време на растечки хаос поради нарушувањето на глобалното поморство како резултат на нападите на товарните бродови во Црвеното Море.