Од 2012 до 2023 година, локалните коалиции во Охрид потрошиле петнаесет милиони денари или двесте и педесет илјади евра за изнајмување на новогодишни сијалички и светлечки материјали. Овие реквизити се изнајмени од Друштво за трговија, производство и услуги „МЕТАЛ-ВАТ-ЕЛ ДООЕЛ“ увоз-извоз Скопје, додека другиот дел го спроведува ЈП „Комуналец“ – Охрид.


Низ годините наназад, вработените во Општина Охрид, предводени од двоецот СДС-ДПМНЕ ако умееја мудро да управуваат со парите, можеше до сега да направат многу повеќе за празничниот божиќен амбиент и да набават украси и реквизити кои ќе останат трајно во сопственост на општината. Со изнајмувањето на сијалички секоја година континуирано, локалните моќници го заштитуваат бизнисот на „МЕТАЛ-ВАТ-ЕЛ“ и сопствените интереси.


Овој начин на делење на тендери дополнително е доказ за недомаќинското трошењето на парите од страна на кадрите на СДС и ДПМНЕ, без да се земат предвид реалните потреби и приоритети на охриѓани.


Листа од последните 9 години кои изнесуваат 211.864 евра:
2015год – 22,869 евра;
2016год – 23,024 евра;
2017год – 16,249 евра;
2018год – 30,292 евра;
2019год – 28,942 евра;
2020год – 20,600 евра;
2021год – 20,600 евра;
2022год – 20,536 евра;
2023год – 28,752 евра.


Со вакво нерационално работење, секоја година се одлеваат пари од општинската каса во приватните џебови, наместо јавните претпријатија да ги зајакнат своите капацитети во обезбедување услуги на граѓаните.


Левица јавно го повикува Градоначалникот на Општина Охрид за наредното новогодишно украсување да ги користи само јавните претпријатија, а се’ што недостасува како реквизити за украсување, да биде купено и да остане во сопственост на градот. – Се вели во соопштението на ЛО Охрид при политичката партија Левица.