Кина ги поддржува сите напори што водат кон мирно решение на украинската криза

Кина ги поддржува сите напори што водат кон мирно решение на украинската криза и ја цени активната улога на Јужна Африка и другите африкански земји во овој поглед, изјави во вторникот портпаролката на кинеското Министерство за надворешни работи Мао Нинг.

Мао ова го изјави на дневна прес-конференција на прашањето како Кина гледа на напорите на мировната делегација од африкански лидери кои ги посетија Украина и Русија за да помогнат во решавањето на кризата.

Мао рече дека посетите целосно го одразуваат заедничкиот глас на меѓународната заедница за прекин на огнот и деескалација на кризата.

Фактите покажуваат дека војната и санкциите не можат да го решат проблемот, рече Мао, додавајќи дека дијалогот и преговорите се единствениот остварлив начин за излез од украинската криза.

Кина е подготвена да работи со сите страни, вклучително и африканските земји, за да создаде поволни услови за политичко решение на кризата, додаде таа.

Превземено од: https://lokalno.mk/kina-gi-poddrzhuva-site-napori-shto-vodat-kon-mirno-reshenie-na-ukrainskata-kriza/

Последно