Израелското издание Yediot Ahronot наведува дека израелската армија не ги постигнала своите воени цели и покрај тоа што потрошила 60.000.000.000 долари за операцијата во Појасот Газа.

Малку порано истата изјава ја даде и претседателот на Хамас, Абу Убаида.