Обраќање на иранскиот претставник во ОН

„Иран постојано предупредуваше за последиците од злонамерните активности на режимот врз регионалниот и меѓународниот мир и безбедност. Иран покажа максимална воздржаност. Сега е време окупаторскиот режим да сноси целосна одговорност за својот последици“.

„Веќе повеќе од шест месеци, САД, Обединетото Кралство и Франција, особено Соединетите Американски Држави, го штитат Израел од каква било одговорност за масакрот во Газа, додека тие го негираа вроденото право на Иран на самоодбрана од израелскиот вооружен напад врз нашите дипломатски простории. Во исто време, тие срамно го оправдаа израелскиот масакр и геноцид врз беспомошниот палестински народ под изговор на самоодбрана.

„Операцијата на Иран беше целосно во остварување на вроденото право на Иран на самоодбрана, како што е наведено во член 51 од Повелбата на Обединетите нации и признаено со меѓународното право.

Отсуството на одговорност и постојаната неактивност соочена со израелскиот геноцид и воените злосторства врз палестинскиот народ само го охрабри овој режим да продолжи со прекршувањето неконтролирано.

САД и нивните сојузници го блокираа Советот за безбедност повеќе од шест месеци, заштитувајќи го Израел од одговорност за масакрот во Газа. Тие не само што избегнуваат да го осудат Израел за овие злосторства, туку и активно се обидуваат да ги прикријат. Нивниот единствен приоритет е поддршка и одбрана на Израел, без оглед на последиците и по секоја цена“.

„Иран нема намера да се вклучи во конфликт со САД во регионот. Ја покажавме нашата посветеност на мирот со покажување на нашата воздржаност за вклучување на армијата на САД во пресретнувањето на иранските беспилотни летала и бомби за воени цели на окупираните палестински територии. Ова ја нагласува нашата посветеност за деескалација на тензијата и избегнување на проширување на конфликтот.

Меѓутоа, ако САД иницираат воена операција против Иран, неговите граѓани или неговата безбедност и интереси, Иран ќе го искористи своето вродено право да реагира пропорционално“.