По 7 години преговори, директорот на Техеран Метро, ​​Масуд Дорости, го потврди купувањето на 791 метро воз од Кина поради економските предизвици и истрошеноста на метрото.

Минатиот месец, градоначалникот на Техеран, Алиреза Закани, одговорен за постигнување на договорот, објави дека се потпишани неколку договори со кинески компании за обновување на инфраструктурата на главниот град, вклучувајќи транспортни и градежни проекти.

Иран ќе гради цивилни железници до секој поголем град во Иран, поврзувајќи ги сите градови преку железница.

Според Закани, Кина наскоро ќе започне и со изградба на станбени единици во главниот град. Двете нации најавија дека ќе ја зголемат трговијата на 600 милијарди долари до 2026 година.