Кралеви и пиони; Цареви и будали


Наполеон Бонапарта наводно еднаш рекол: „Во животот сите ние сме или кралеви или пиони; цареви и будали“. Оваа мудрост се однесува од домашната политика до геополитиката – а понекогаш дури и во личните односи, но ние ќе го прескокнеме тоа. Проблемот е што пионите не се гледаат себеси како такви. Како што рече Марк Твен, „Полесно е да ги измамиш луѓето отколку да ги убедиш дека се измамени“.


Интересна опсервација е дека Наполеон не зборувал за „господари и робови“. Наместо тоа, тој зборуваше за шах, игра која вклучува мозок, а не мускули. Тоа е затоа што, до 19 век, Европа почна да го усорши колонијализмот, кој беше овозможен не само со оружје, туку и со манипулација, измама и разбирање на човечката психологија.
Размислете за односот на колонизаторите и домородните луѓе. тоа е зачудувачки. Можеби 1:1000 или полошо. Пиштолите и топовите можат да победат во битки и војни. Сепак, врвната духовитост е што им овозможува на освојувачите успешно да владеат потоа. Европејците и Американците мораа секојдневно да ги убедуваат поразените владетели и покорените луѓе да соработуваат.


Техниките на контрола беа полирани и подобрени во последните два века, особено по Втората светска војна. Сега империите остануваат скриени од очигледен поглед! Модерните империи се првенствено направени од централни банки, корпорации, технологија и медиуми. Воената, исто така, игра голема улога – како 800-те американски воени бази во 140 земји – но САД прават одлична работа да ги оправдаат или уште подобро да ги спречат дискусиите за нив.
Ова е причината зошто повеќето луѓе ширум светот не можат ни да го разберат постоењето на Американска империја. Или да сватат како сè уште се контролирани и манипулирани од западните империи.
На пример, секој пат кога ќе Google нешто или одите на Facebook, содржината што ја гледате е наместена – „селектирана“ – со скриени раце за да го контролирате вашето размислување. Социјалните медиуми дејствуваат како мисловната полиција на Орвел и постојано им забрануваат на луѓето секој ден да ги одржуваат дискусиите во тесен прифатлив опсег – исто така познат како „Прозорец Овертон“.
Има и инфлуенсери платени од владите, Биг Фарма и воено индустрискиот комплекс кои можат да ги натераат масите не само да прифатат, туку и да врескаат за што и да посакаат елитите. Оние кои не го разбираат функционирањето на светот се пиони и будали.

Геополитички пиони и кралеви

Најтрагични геополитички пиони во моментов се Украина и Европа. Украинците се борат против Русија во име на САД – многу слично на тоа како Авганистанците се бореа против СССР во 1980-тите. Што се однесува до Европа, таа никогаш не требаше да се согласи со американските планови за проширување на НАТО во Украина. Во најлош случај, ЕУ можеше да остане само на вооружување и финансирање на Украина.

Наместо тоа, европските лидери отидоа заедно со невидените антируски санкции, кои ја оставија Европа без витална нафта и природен гас. Цените на струјата се зголемија за шест пати, а тоа е само септември. Виталните европски сектори како автомобилот, челикот, алуминиумот, вештачките ѓубрива, стаклото и хартијата сега се опустошени.

Деиндустријализација на Европа

Европејците дури се соочуваат со недостиг на храна, бидејќи оранжериите се затвораат, а ладењето стана прескапо. Дури и производството на леб станува недостапно.

Зимата го победи Наполеон. Зимата го победи Хитлер. А зимата уште еднаш ќе ја победи Европа.

Европејците порано беа мајстори во раздели-па-владеј. Меѓутоа, откако беа под САД/НАТО 75 години, европските лидери се чинеше дека ја заборавија геополитиката и се претворија во будали и пиони. Единствената победа од конфликтот ЕУ-Русија е САД, која убива две птици со еден камен и го продолжува американскиот век.

Во 2008 година, БДП на ЕУ беше поголем од оној на САД. Додади во Обединетото Кралство (кое беше дел од ЕУ во тоа време), Европската унија на вешт начин ги победи САД: 30,2% наспроти 23,1% во однос на учеството во глобалниот БДП.

Наскоро, БДП на ЕУ се срамни, а потоа Обединетото Кралство ја напушти ЕУ. До 2021 година, во однос на БДП, ЕУ беше 25% помала од САД и беше дури и помала од Кина!

Неверојатното се смалување на Европа

Значи, уништувањето на ЕУ мора да продолжи бидејќи во геополитиката САД треба да бидат апсолутен крал. Мултиполарен свет каде Европа и Кина се еднакви со Америка не е прифатлив.

И секако не свет во кој Европа може да соработува со Русија и Кина. Изгледите за просперитетна Евроазија апсолутно ја ужаснуваат Американската империја.

Оттука и нарушувањето на односите на Европа со Русија… а наскоро и со Кина. Контролираното уривање на Европа ќе продолжи со несмалено темпо.

Па, каков е планот потоа? Кога економијата на Европа ќе пропадне, американските корпорации ќе навлезат и ќе ја „спасат“ Европа купувајќи индустрии и банки за пени по долар. Тоа треба да им биде познато на Европејците кои со децении ги користеа ММФ и Светската банка за ограбување на земјите во развој.

Индија како пион?

Како е Индија во геополитичката шаховска табла? Можеби не е пион, туку повеќе наликува на епископ. Индија сè уште ужива одредена стратешка автономија, како што се гледа во нејзините купувања на руска нафта, гас и јаглен, и покрај американските приговори.

Сепак, Индија е подготвувана/негувана како алатка за задржување на Кина. Индиското оправдување за зависност од САД е дека Кина е премногу моќна. Сепак, Индија плаќа висока цена за оваа зависност – индиската економија е колонизирана од САД.

Еве неколку примери.

Погледнете ја е-трговијата во Индија, во која доминира дуото на Amazon и Flipkart. Амазон е, се разбира, целосно американски Амазон. Што се однесува до Flipkart, тој е 72% во сопственост на Walmart! Во Индија има 166 милијардери, но никој не помислил да купи ваков витален стартап?

Што е со FinTech во Индија? Речиси сите повторно во сопственост на Американци. Google Pay и PhonePe поседуваат 80% од уделот на пазарот за мобилни плаќања во Индија. И … PhonePe е во сопственост на Walmart!

А социјалните мрежи во Индија се доминирани од американски компании. Најпопуларните платформи за социјални медиуми: Инстаграм (503 милиони корисници), Фејсбук (490 милиони) и Твитер (25 милиони). И Google поседува речиси 100% од пазарот на пребарувачи.

Индискиот 5G е исто така 100% странески, главно американски и европски. Еве кои се вистинските сопственици: Nokia и Ericsson (хардвер) — Google (облак и паметни телефони) — Cisco (мрежа) — Intel и Microsoft (сервери) — Qualcomm (чипови) — Samsung (паметни телефони). Reliance Jio е само давател на услуги.

Индија го забранува кинескиот TikTok, но им дозволува на САД да доминираат во секторите кои се извор на енергија на индиската економија. Тоа е затоа што наративот е дека „Америка е сојузник“.

Сепак, нема сојузници во геополитиката. Само пиони и кралеви, будали и цареви.

Заклучок

Во разумната верзија на историјата, светот ќе биде мултиполарен. Континент како Азија со повеќе од половина од светското население и многу природни ресурси ќе биде клучен центар на глобалната економија. И Европа ќе биде усогласена со Азија, создавајќи го над регионот на Евроазија. Таа ЕВРАЗИЈА сега се состои од 66% од глобалниот БДП:

Ова е причината зошто Империјата на Хаосот – позната како Соединетите Американски Држави – се распарчува од ткивото на Евроазија. Брегзит, војната Русија-ЕУ, конфликтот Индија-Кина, обидите за одвојување на Европа од Кина итн. се дел од оваа игра.
Како што британскиот писател и добитник на Нобеловата награда Харолд Пинтер ја опиша немилосрдната надворешна политика и хегемонијата на Америка: „Злосторствата на Соединетите Држави беа систематски, постојани, злобни, безмилосни, но многу малку луѓе всушност зборуваа за нив. Мора да и го предадеш на Америка. Таа спроведе прилично клиничка манипулација со моќта ширум светот додека се маскираше како сила за универзално добро. Тоа е брилијантен, дури и духовит, многу успешен чин на хипноза“. „САД надворешната политика најдобро се дефинира на следниов начин: бакни ми го задникот или ќе ти ја клоцам главата. Тоа е едноставно и толку грубо како тоа. Она што е интересно за него е што е толку неверојатно успешен. Ги поседува структурите на дезинформации, употреба на реторика, искривување на јазикот, кои се многу убедливи, но всушност се глутница лаги. Тоа е многу успешна пропаганда. Тие имаат пари, имаат технологија, ги имаат сите средства да се извлечат од тоа, и имаат“.

Преведено од: https://medium.com/@slkanthan2030/kings-and-pawns-emperors-and-fools-2766041811fb#

Превод на Гоце Георгиевски

Последно