Литература

ММФ, капитализмот и законот на вредноста [Ендру Климан]

Главниот заклучок што сакам да го истакнам е овој: Она што ја контролира светската економија не е ММФ или СБ или Американската благајна или Волстрит. Она што ја контролира капиталистичката светска економија е поскоро безличниот закон, законот на вредноста. Тој...

Сите живи американски претседатели потекнуваат од семејства на робовладетели

Повеќе од 100 американски лидери, вклучително претседатели, конгресмени, гувернери и врховни судии се потомци на семејства кои поседувале црнци. Ова ги опфаќа и сите живи американски претседатели, со еден исклучок, не Обама, туку Трамп. Само меѓу 536 избрани членови на...

Уништувањето на природата – 1909 година [Антон Панекук]

Во научната литература има бројни поплаки околу сѐ поголемото уништување на шумите. Но не е само радоста што секој љубител на природата ја чувствува кон шумите она што треба да се земе предвид. Има и важни материјални интереси, всушност...

Се палат палестинските насадите со маслинки во деловите на окупираниот Западен Брег!

Откако израелската влада обзнани дека ќе ги објави плановите за „урбанизација“ во окупираниот дел на Западниот Брег, каде живеат Палестинци, изралеците веќе тргнаа да ги палат имотите на палестинците кои живеат и обработуваат земјиште на тие територии каде се...

Да, можеме подобро од капитализмот [Ричард Волф]

Како што капитализмот се движи кон сè поголема нееднаквост, нестабилност и неправда, така се множат неговите критичари. Загрижените бранители реагираат на два начина. Многумина ги отфрлаат критиките. На крајот на краиштата, капитализмот е тука долго време и претходно пребродил...

Анархизмот и прашањето на полот – Ема Голдман

Работникот, чија физичка сила и градба се за восхит, но сепак, чиј труд едвај му носи доволно колку да го избрка гладот од куќата, се жени само за да има жена–домаќинка, жена која ќе робува од утро до ноќ и која ќе мора да вложува максимални напори да...

Таму каде што е возможен друг, подобар свет: град наречен Мариналеда (Даглас Хамилтон)

На околу 100 км источнo од Севиља во Шпанија се наоѓа мал град со 2 700 жители, наречен Мариналеда. Тој е еден од многуте земјоделски градови во провинцијата Севиља, опколен од километри рамни обработливи површини. Она со кое се...

Синдикати [Фридрих Енгелс – прв дел]

Во нашиот последен број го разгледувавме делувањето на синдикатите во реализирањето на економскиот закон на наемнината наспроти работодавците. Се враќаме на оваа тема; бидејќи од најголема важност е целокупната работничка класа темелно да го сфати тоа. Да претпоставиме дека ниеден англиски работник...

Синдикати [Фридрих Енгелс – последен дел]

Пристап до првиот дел: https://lenka.mk/left_literature/sindikati-fridrih-engels-prv-del/ Досега ги разгледувавме функциите на синдикатите во онаа мера во која тие придонесуваат кон регулирањето на висината на наемнината и во која му обезбедуваат на работникот, во неговата борба против капиталот, барем одредени средства со...

Наемен систем [Фридрих Енгелс]

Во една претходна статија ја разгледавме едно време оправданата девиза „праведна надница за праведен работен ден“ и дојдовме до заклучокот дека најправедната надница во сегашните општествени односи е еднаква на најнеправедната поделба на производот којшто го создал работникот, бидејќи поголемиот дел...

Последни