Колумни

Мустафаоглу: Власта не си го ни одржува предизборниот поткуп кон студентите

Фејзбук статус на Дарја Мустафаоглу Оваа академска година ниту една рата од стипендиите на студентите не е исплатена. Од октомври - денар од стипендијата немаат добиено студентите. Ниту оној предизборен поткуп не си го одржуваат, па така финаниската помош за меѓуградски...

Божиновски: Пет луѓе не можеле да го направат криминалот на Онкологија

Фејзбук статус на Божидар Божиновски “Злоупотрбите на онкологија засега се проценети на 30 милиони евра” Толкав криминал не можеле 5 луѓе да го направат. Толкав криминал не може да помине без знаење, дозвола и дел за властите! Нема збор што би...

Ванковска: ДУИ ја гледаат Македонија како воен плен

Пишува: Проф. д-р Билјана Ванковска Среќавам во квечерина пријател кој нервозно се шета покрај својот дом, па застанавме на краток муабет. Ми вели дека е толку вознемирен што морал да излезе на воздух. Во прв миг не сфатив на што...

Религискиот фанатизам околу членството во Европската Унија

Пишува: Јован Крајевски, член на Президиумот на политичката партија Левица Да заборавиме за момент на криминалите на СДСМ. Да премолчиме на сите неисполнети ветувања. Да стиснеме заби за сите трагедии што се случија и што сè уште се случуваат. Да...

Ванковска: Левица стана политички Волдеморт

Фејзбук статус на проф. д-р Билјана Ванковска Слушам ТВ дебати обично со задоцнување (на Јутјуб). Се разбира, главна тема се изборите. Најинтересен и најиндикативен момент ми е што сите почнуваат сѐ почесто да ја дебатираат (пардон, напаѓаат) Левица и конкретно...

Клер Дејли: Ужасно е тоа што од Македонија побараа да го смени името и да си ја негира историјата

Наместо да бара меѓусебно почитување и соработка меѓу еднаквите, ЕУ ја искористи својата позиција за да се обиде да ги одвои земјите-кандидати од Русија и да бара многу неолиберални реформи, што значи дека индустријата и благосостојбата на граѓаните им...

Трајковски: Во политиката влегов бидејќи не можам да трпам неправди

Денеска ја имаме можност да поразговараме за проблемите на младите во Македонија, како и за актуелните политички случувања во градот на конзулите со младиот советник во општина Битола од редовите на политичката партија Левица - Гаврил Трајковски Што Ве мотивираше...

Ванковска: „Новинарите“ бараат замена а не промена

Фејзбук статус на проф. д-р Билјана Ванковска Слушам емисија во која се дискутира интервјуто на Апасиев. Настрана анимозитетот од овие “пристојни и добро воспитани” новинари, туку вџашува жестокоста со која го бранат статус квото, Курто и Мурто (со навивање за...

Олигархијата е причинска последица на капитализмот

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Една од основните одлики на капитализмот е концетрацијата на капитал рацете на мала група на луѓе кои ги нарекуваме олигарси и со тоа се креира систем каде што неколкумина избрани контролираат огромен дел...

Капитализмот ja убива љубовта: Марксистичка перспектива

Пишува: Климент Колоски, истакнат активист на политичката партија Левица Истражувајќи ја темата „Капитализмот ja убива љубовта“ од марксистичка перспектива, можеме да навлеземе во повеќеслојните димензии на овој концепт. Објективот на марксизмот дава увид во тоа како капиталистичките структури можат да...

Последни