Колумни

Зошто сум против рамковниот договор

Пишува Проф. д-р Билјана Ванковска Додека ги пишувам овие редови, ДУИ си тера партиска забава со пари од нашата сиромаштија, од нашите деца за кои нема лекови и за кои собираме донации со СМС, со наши пари што одат на...

Балансерот не се злоупотребува – тој е злото!

Пишува Реџеп Исмаил-Хактан, Член на Президиумот на Левица Европа се јави, а ние се возбудивме од среќа уште пред да чуеме што таа ни говори! Кога се работи за искажан став на некоја институција или тело на колективниот Запад, а особено...

Експлоатацијата на Африка како дел од империјалистичката агенда на капиталистите

Пишува: Реџеп Исмаил – Хактан – член на Презедиумот на политичката партија Левица Тезата дека европската економија не може да опстане без Африка не е дословно точна. А клучно е да се знае зошто е тоа така, бидејќи на тој...

Мециновиќ: Куповна моќ во гнил систем

Фејзбук статус на портпаролот на политичката партија Левица Куповната моќ е тесно поврзана со "фетишизмот на робата" и експлоатацијата на трудот во капиталистичкиот систем. Во капитализмот, куповната моќ на луѓето се одредува преку платите и пристапот до кредити, кои директно...

Мустафаоглу: ЕУ и уставни измени не се решение: Вистинските причини зошто младите заминуваат

Пишува: Дарја Мустафаоглу – член на Советот во Општина Ѓорче Петров при политичката партија Левица Релативизираат речи си сѐ, но до толку е катастрофално полето 'млади' што функционериве не можат да релативизираат на оваа тема. И сите се свесни зашто...

Секојдневната борба на работничката младина и авангардната улога на антиимперијалистичките младински организации

Говор на Кристијан Димков на CENA кампот во Белград Ситуацијата во која се наоѓа работничката класа и особено работничката младина во современите нео-капиталистички општества е веројатно полоша од кога било. Зад лажниот концепт на меритократија која преку неолибералните и неокапиталистичките...

Како го достигнавме дното

Пишува Виолета Аврамовска - Советник од Левица во Советот на Општина Охрид Додека двете олигархиски партии СДС и ДПМНЕ, како и нивните традиционални коалициски партнери, познатите борци за човекови права, интегративците од ДУИ, ни продаваат магла и ни ја раскажуваат...

Тодороска: Новата наставна програма по историја и општество ќе создаде личности без капацитет за размислување

Фејзбук статус на Проф. д-р Катерина Тодорска, професор на Институтот на Национална Историја Дниве со внимание ја исчитав, или подобро ја анализирав новата Наставна програма по историја и општество за 6-то одделение подготвена од Министерството за образование и наука и...

Кралеви и пиони; Цареви и будали

Наполеон Бонапарта наводно еднаш рекол: „Во животот сите ние сме или кралеви или пиони; цареви и будали“. Оваа мудрост се однесува од домашната политика до геополитиката - а понекогаш дури и во личните односи, но ние ќе го прескокнеме...

Ристовски: Да ги разобличиме манипулациите на Јакимовски

Фејзбук статус на Дарко Ристовски кандидат за градоначалник на општина Карпош и координатор на ИТ секторот при политичката патија Левица Здраво Карпошани, Ред е да ги разобличиме манипулациите од ова сооштение подолу, пасус по пасус, да посочиме како треба да...

Последни