Последниот фестивал со долга традиција, оваа година инициран од Русија, се одржува од 1 до 7 март 2024 година, на сојузната територија Сириус, која се наоѓа во Низините Имерети во близина на Сочи, регионот Краснодар.

Рускиот претседател Владимир Путин се фотографира со странски студенти кои учествуваат на Светскиот младински фестивал. Русија, 6 март 2024 година

Учесниците на Светскиот младински фестивал (WYF) во Сириус создадоа вистински „град на светската младина“, рече рускиот претседател Владимир Путин на церемонијата на затворање на фестивалот.

„Успеавте да постигнете уште повеќе отколку што очекувавме. Токму вие создадовте овде, на југот на Русија, вистински град на младите во светот. Ви благодариме на сите“, рече Путин.

„Сакавме да создадеме средина на слобода, креативност, пријателство што ќе ви овозможи да комуницирате едни со други, да најдете нови пријатели или можеби дури и партнери за вашите идни проекти“, рече шефот на државата.

„Сите сме родени еднакви, но прашањето е дали растеме и се развиваме под еднакви услови? Одговорот е, за жал, не. Ова е најголемата неправда во денешниот светски поредок. Ако ме прашате што може да се направи за сите да живеат и да растат под еднакви услови, отклучувајќи ги своите таленти во корист на нивните најблиски, нивното семејство, нивната земја и можеби човештвото во целина, не знам. Но, она што со сигурност го знам е дека сите ние мора да се стремиме кон тоа. Само со стремеж кон тоа ќе го направиме светот потранспарентен, праведен, демократски, одржлив, избалансиран и безбеден.“ – додаде тој.

Светскиот младински фестивал, инициран од Русија, се оддржа од 1 до 7 март 2024 година, на федералната територија Сириус, која се наоѓа во Низините Имерети во близина на Сочи, Краснодарскиот регион, на брегот на Црното Море во далечната јужна Русија. WYF-2024 го посетуваат 20.000 млади луѓе (10.000 од Русија и 10.000 од повеќе од 180 земји) кои се активни во полето на бизнисот, медиумите, меѓународната соработка, културата, науката, образованието, волонтерството и добротворството, спортот и разни други области од јавниот живот. Покрај главната програма, планирани се и регионални настани со кои учесниците на фестивалот се очекува да посетат околу 30 руски градови од 10 до 17 март.