ДСП Ленка

Молчењето е соучешништво за Чебрен

Постапката за потпишување на штетниот договор за Чебрен, за кој инженерската фела, со подробни анализи покажа дека е многукратно штетен за Македонија, е во завршна фаза. Дури и ставањето на менторот на оваа криминална продажба на американската „црна листа“...

Поранешен командант на ОВК осуден на 22 години затвор

Мустафа беше уапсен од Специјалниот суд на 24 септември 2020 година, откако во јуни истата година беше потврдено обвинението против него. Првостепениот судски совет на Специјалниот суд на 16 декември 2022 година го прогласи за виновен за воени злосторства,...

Левица: Дали од фондот на ПИОМ се исплаќаат пензии на косовски државјани?!

Пензионерите не се откажуваат од своите барања за линеарно зголемување на пензиите од 5.000 денари и минимална пензија од 18.000 денари. Владата овие нивни барања не ги прифаќа, со образложение дека Фондот не може тоа финансиски да го издржи и дека...

Биографија на советскиот државник – Јосиф Сталин

Најпознатиот етнички Грузиец во историјата бил обвинет од многу современици за руски национализам, иако тој никогаш не се одрекол од своето потекло со кое останал горд до крајот на животот: тој бил Грузиец по националност, Русин по лојалност, интернационалист...

Челичном строју [Кочо Рацин]

Непреведена песна на македонскиот великан Коста Солев Рацин за Јосиф Сталин Тебе друже славимо, добри друже Челик горостаса масивног у виталној снази! Ми, поворке робова улицама блатним - деца твоја прљава - безбројни, безимени милиони - тебе друже славимо, добри друже Челик! Сви ми који стварамо знојем у...

Биографија на македонскиот револуционер и поет – Коста Солев Рацин

Коста Солев Рацин (1908 - 1943) е една од најистакнатите интелектуалци што ги дала Македонија во периодот помеѓу двете светски војни, но и воопшто. Најпознат е по својата збирка песни „Бели мугри“, поради која се смета за основоположник на современата...

Радоста е голема [Кочо Рацин]

Беше потполн молк. Ни едно движење. Од подот се испаруваше тешка смрдеа, во ќошот, во прашума од пајажина, пајакот нечујно ја плетеше својата густа мрежа. Со очајна досада, Јово тоа веќе со денови го гледа. Тој стои во ќошот...

Претпоставките на социјализмот и задачите на социјалдемократијата [Едуард Бернштајн]

Предговор И поради тоа законот за 10-часовен работен ден не беше само голем практичен успех, тој беше победа на принципот.“ Карл Маркс „Инаугурално обраќање на Интернационалата“ Овој труд е посветен, главно, на образложување на погледите кои потпишаниот ги разви во писмото до...

Сончева колона [Ацо Шопов]

Така поетот наш ја нарече баладата, напишана доста одамна, за првите весници на она сончево изгревање коешто денес незапирливо проникнува во секое срце што ги мечтае мечтите на оние коишто први зачекорија во таа сончева колона, во секој ум...

Левица: Неказнети се дури 75% од сторителите на семејно насилство

Поразителната казнена политика што ја применуваат судовите воопшто не придонесува за намалување и елиминирање на семејното насилство ниту пак води кон заштита на жртвата од повторна тортура и виктимизација. Дека се потребни системски решенија укажува и фактот дека во...

About Me

378 POSTS
0 COMMENTS
- Advertisement -spot_img

Latest News

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот...
- Advertisement -spot_img