Владимир Илич Ленин

Како умрел Ленин

Документацијата за смртта на Ленин до ден-денес делумно се чува во тајност, а самиот настан е опкружен со мноштво измислици и легенди. Овде ќе наброиме само проверени факти. 1. Чувствувал хроничен замор Во јули 1921 година Ленин му напишал на Максим...

(Видео) Сеќавање на Др. Елена Етингер Каваева за Ленин

Како млада студентка по медицина во Берн, Швајцарија, во куќата на мојот брат Др. Адам Етингер, прв пат го видов Ленин. Брат ми се запознал со него во Женева и тие станале блиски пријатели и соработници. Ленин и Плеханов...

Трите извори и трите составни делови на марксизмот

Преку целиот цивилизиран свет, учењата на Маркс ја предизвикуваат најголемата омраза и непријателство на сите буржоазни науки, кои го гледаат Марксизмот како вид на "опасна секта". И не може да се очекува друг однос, бидејќи не постои "непристрасна" општествена ...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Изборите ќе „изедат“ 10,6 милиони евра

Државната изборна комисија (ДИК) на денешната 84 – та седница ги усвои Регистарот на радиодифузери, печатени медиуми и електронски...
- Advertisement -spot_img