Сталин

Какво мислење имаат Русите за Сталин?

Повеќедецениската демонизација на ликот и делото на Јосиф Сталин, пред се од страна на западнитот политички наратив и западните буржујски медиуми и агенции, би оставила впечаток дека Русите на него се сеќаваат како на грозоморен тиранин во чие време...

Ајнштајн и Сталин

Алберт Ајнштајн е можеби најпознатиот физичар на сите времиња. Но она што е помалку познато е дека истовремено бил и социјалист. Тој во неговиот есеј „Зошто социјализам“ објавен 1949 година, јасно ги искажува своите ставови. Во овој текст Ајнштајн...

Биографија на советскиот државник – Јосиф Сталин

Најпознатиот етнички Грузиец во историјата бил обвинет од многу современици за руски национализам, иако тој никогаш не се одрекол од своето потекло со кое останал горд до крајот на животот: тој бил Грузиец по националност, Русин по лојалност, интернационалист...

За наводните милиони егзекуции во Сталиновиот Советски Сојуз [Клаас Велија]

На Запад, кога ќе се спомене името на Сталин, првото нешто што паѓа на ум се „милионите егзекуции“ под неговиот „немилосрден режим“. Со децении, фашистичките и капиталистичките агитпропи ја градеа оваа визија за Сталин како чудовиште, користејќи ги најдобрите...

Потеклото и карактерот на Втората светска војна [Јосиф Сталин]

Јосиф В. Сталин, Февруари 9, 1946 Би било погрешно да се мисли дека Втората светска војна била ноншалантна случка или резултат од некои грешки од некој си партикуларен државник, иако несомнено е дека грешки беа направени. Уствари, војната беше неизбежлив...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Стјепан Стево Филиповиќ, народен херој: Со кренати раце му пркоси на злото!

„Партизанскиот комесар, работникот Стево Филиповиќ, загина храбро извикувајќи за слобода. Документот за неговото погубување ги надминува сите слики со...
- Advertisement -spot_img