ССМ

Минималната синдикална кошница за јануари изнесува 57 163 денари

Вредноста на синдикалната минимална кошница за јануари 2024 година изнесува 57.163 денари, соопшти Сојузот на синдикатите на Македонија (ССМ). Во однос на онаа од претходниот месец, која изнесуваше 56.522 денари, јануарската кошница е зголемена за 641 денар. Со изнајмен стан од...

Минималната синдикална кошничка за декември изнесува 56 522 денари

За најосновните потреби на четиричлено семејство месечно се потребни 56.522 денари. Под услов да имаат свој дом. Ако живеат во изнајмен стан, тогаш трошоците се повисоки за 21.324 денари, во кои се опфатени станарината, сметките завода, струја и за...

Животниот стандард на граѓаните сè понизок и понизок

Минималната синдикална кошница за едно четиричлено семејство за септември изнесува 48.379 денари, покажуваат податоците на Синдикатот. Во однос на претходниот месец, потрошувачката кошничка е намалена за 966 денари, што според ССМ е резултат на загарантираните цени на прехранбените производи....

Договорот за платите ги подели синдикатите – едни одобруваат друѓи ќе штрајкуваат

Договорот за платите, кој внесе поделби меѓу синдикатите, ќе се потпише во вторник. Десетпроцентен раст на платите од септември, К-15 од десет илјади денари до декември и нова методологија за пресметка на примањата врз основа на просечната плата од...

Синдикална кошница за јуни: Минималните трошоци 48.543 денари

На просечно македонско семејство му биле потребни 48.543 денари, или 790 евра за „крпење“ на минималните животни потреби во јуни, покажуваат редовните месечни пресметки што ги прави Сојузот на синдикатите на Македонија. Притоа, забележано е мало намалување на вредноста на...

Еден функционер со неговата плата покрива три синдикални минимални кошнички

Минималните трошоци на едно четиричлено семејство во април изнесувале 49.384 денари. Најмногу пари или 19.224 денари биле потребни за храна и пијалоци, како и за домување (13.423 денари), велат од ССМ. Инфлацијата на граѓаните им изела 5681 денар ,...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Во главниот град на Нигер се одржа митинг против американското воено присуство

Илјадници Нигеријци се собраа во саботата во главниот град Ниамеј на митинг против присуството на американски војници во земјата. И...
- Advertisement -spot_img