За најосновните потреби на четиричлено семејство месечно се потребни 56.522 денари. Под услов да имаат свој дом. Ако живеат во изнајмен стан, тогаш трошоците се повисоки за 21.324 денари, во кои се опфатени станарината, сметките завода, струја и за греење.

Пресметките за декември се според новата методологија за утврдување на минималната синдикална кошница, што ја презентираше Сојузот на синдикатите на Македонија. Воедно, ќе биде и основата врз која ќе се залагаат за повисоки плати на работниците. Новина е тоа што во пресметката се вклучени уште четири ставки, па во структурата на кошницата сега има 11. Инаку, ова е првата промена што се прави по 12 години.

Минималната кошница се однесува на родители со две деца – ученици. Моделот е разработен од економистите, професори и поранешни министри за финансии, Никола Поповски и Драган Тевдовски. Тоа семејството поседува мал автомобил, а повозрасното дете има месечен билет за автобуски превоз. Сите се здрави и користат само превентивни или најнеопходни здравствени услуги. Не можат да јадат во ресторани, а само два пати месечно може да си дозволат брза храна од сендвичара и одат на одмор во бунгалов во Дојран. И тоа, само седум дена во јуни.

Преземено од: Pari.com.mk