Социјалисти

Што е пролетерска политика? Солидарност и контра-хегемонија [Втор дел]

Пристап до првиот дел од текстот Капитализмот создава се повеќе вакви луѓе секој ден - потребата да се намалат трошоците за производство со цел да се максимизира профитот ги наведува капиталистите да инвестираат во технологија за заштеда на работна сила...

Што е пролетерска политика? Солидарност и контра-хегемонија [Прв дел]

Солидарност и алтернативен етички поглед на општеството кој е предизвик за доминантното буржоаско гледиште – контра-хегемонија Како социјалисти, нашата визија е холистичка. Ние тргнавме со идеја да направиме коренита промена на општествениот поредок, да ја уништиме општествената моќ на капиталот...

Говорот на Павел Власев во романот „Мајка“ на Максим Горки

Карактерот Павел Власев на суд во социјалистичкиот роман „Мајка“ во авторство на Максим Горки Како партиски човек го признавам само судот на својата партија и ќе зборувам не во своја одбрана, туку — по желба на своите другари кои исто...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img