Словенија

Студентите го окупираа факултетот за општествени науки во Љубљана поради геноцидот во Газа

До редакцијата на ДСП Ленка на емаил деновиве пристигна соопштение од страна на студентите на факултетот за општествени науки во Љубљана во однос на нивната окупација на факултетот со цел целосно прекинување на соработката на академските кругови во Словенија...

Четири земји членки на ЕУ наскоро би можеле да ја признаат Палестина

RTE News објави дека се интензивираат разговорите меѓу Даблин, Мадрид, Љубљана и Ла Валета за потенцијалното заедничко признавање на палестинската државност. Ирската телевизија тврди дека тие земји чекаат гласање на Генералното собрание на Обединетите нации, може да резултира со отворање...

Додека Словенија ги зголемува даноците на банките – во Македонија растат нивните профити

Банките остварија над 250 милиони евра добивка во 2023 година и ги зголемија своите профити за 50 отсто, споредено со претходната година. Нето-приходите од камати се искачија на 409 милиони евра, додека нето-приходите од провизии и надоместоци изнесуваат повеќе...

30 годишниот придонес на македонските власти кон иселувањето

Колумна на Андреј Куцуловски - Борец за социјална правда Последната анализа на Независниот Академски Синдикат покажа дека државната програма за стипендирање македонски студенти во странство, донесена од тогашниот премиер Никола Груевски, не дава резултати. Напротив, создава поголема штета на државата...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Левица: Економски прогрес од НАТО нема, но бомби на Криволак има

До нас стигнаа пријави од загрижени граѓани кои се жалат на непријатни звуци и глетки во околината на Неготино. Непријатните...
- Advertisement -spot_img