Сиромаштија

Cиндикалната кошничка за април изнесува околу 1 000 евра

Минималната синдикална кошница за април изнесува 60.212 денари и е за 1.214 денари повисока отколку во март годинава кога беше 58.998 денари. Со изнајмен стан од 60 квадратни метри, пак, изнесува 75.587 денари, соопшти Сојузот на синдикати на Македонија...

Речиси 60 000 денари се потребни за основните потреби на четиричлено семејство во март

Речиси илјада евра се потребни за едно четиричлено семејство да ги подмири месечните трошоци за живот - покажуваат најновите податоци од Сојузот на синдикати. Синдикалната кошничка за месец март изнесува 58 998 денари и е зголемена за 1 522...

Тамара Јованов: Што значи живот во продолжена сиромаштија?

Пишува: Тамара Јованов – Апасиева –  Професорка на Економскиот факултет на Универзитетот „Гоце Делчев“ – во Штип  Што значи живот во продолжена сиромаштија? Престанаа луѓето искрено да се дружат меѓусебно. Веќе нема слободно одење на кафе кај комшиите. Не знаеме ни дали...

Левица: Владата ги поскапи основните прехрамбени продукти откако си ги покачија платите

Во време кога четвртина население живее со пониски примања од пазарната кошничка, Владата одлучи да се зголемат цените на повеќе од 390 производи. Иако власта најавуваше дека ќе се зголемат цените само за ЛУКСУЗНИ производи, реалноста е дека данокот...

Животниот стандард на граѓаните сè понизок и понизок

Минималната синдикална кошница за едно четиричлено семејство за септември изнесува 48.379 денари, покажуваат податоците на Синдикатот. Во однос на претходниот месец, потрошувачката кошничка е намалена за 966 денари, што според ССМ е резултат на загарантираните цени на прехранбените производи....

Граѓаните осиромашуваат, а власта троши стотици илјади евра за прослави

Власта продолжува да троши стотици илјади евра пари на граѓаните иако, како што велат самите граѓани, сиромаштијата секојдневно се зголемува, додека единственото решение што го гледаат е бегство од државата. Во анализите што ги направи американската НДИ, објавени во...

Во Германија рапидно расте бројот на деца во ризик од сиромаштија и социјална изолација

Децата на родители со пониски образовни квалификации во Германија се особено изложени на ризик од сиромаштија, објави во средата Сојузниот завод за статистика во Визбаден. „Опасноста од влегување во категоријата сиромашни граѓани е особено голема кај децата и младите до...

Провокатори на народот

Автор: Д-р Димитар Апасиев Водачи слепи и безумни!Па вие комарецот го цедите, а камилата ја проголтувате! Исус од Назарет (Евангелие по Матеј: XXIII, 24) Поводот за оваа колумна, која е продолжение на низата мои текстови насочени против правниот позитивизам кој се предава на...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Протест на вработените во кумановска детска градинка поради недобиена плата

И покрај напорите не успеавме да добиеме објаснување од раководството на установата, ниту од Општина Куманово во што е...
- Advertisement -spot_img