Работници

ДПМНЕ институционално го подреди трудот на работниците под бизнис интересите

Законските измени спроведени на иницијатива на ДПМНЕ и Мицкоски, преку кои трудот се распределува под Министерството за економија, овозможува супермасија на бизнис - интересите врз интересите на работниот народ! Ова решение дополнително ќе ја зголеми експлоатацијата на работниците, која...

Левица со поддршка за синдикатите во пресрет на 1-ви мај

Во пресрет на 1-ви мај, Левица како единствена Партија на трудот дава поддршка на утрешните протести организирани од синдикатите во Република Македонија. Организираниот труд е искрата во модерното време во кое владее профитот како главен двигател на политичките текови кои...

Aпасиев: За да не можат работниците да гласаат, СДС организираше избори на работен ден

Фејзбук статус на претседателот на политичката партија Левица, Проф. д-р Димитар Апасиев Досега, во историјата на независна Македонија, само трипати имало избори во РАБОТЕН ДЕН. И не е тешко да погодите, секогаш кога СДС биле на власт! Оваа одродена клика со...

Зошто интелектуалците се разведени од работниците?

Прашањето што го истражуваме денес - разводот на интелектуалците од работничката класа - е фундаментално за проценка на кризата со која се соочуваме во субјективните услови за револуција. Првото нешто што треба да се испита е што се подразбира...

Работници примале плата помала од минималната

Со просечна плата од 19.957 денари (324 евра) во ноември, вработените во заштитни и истражни дејности се најдоа на најнизок статистички ранг за исплати на плати. Ова не важи само во секторот на административни и помошни услужни дејности, каде...

Одговорност за животот на работниците мора да има

Граѓаните уште еднаш беа потресени од веста за смртта на уште еден работник на работното место! Изминативе два дена сите беа во исчекување на извештаите од надлежните инспекторати и државни органи кои правеа увид за несреќата, но од она...

Работниците се плаќани доволно за да останат сиромашни

Пишува: Тодор Кацаров, борец за социјална правда Во капитализмот, се појавува еден од најтешките парадокси во кој за трудот работниците честопати добиваат компензација онолку доволно колку да опстојат и да се репродуцираат, но не и доволно за вистински да се...

Лани над 13 000 македонци работеле во Хрватска

Минатата година хрватското Министерство за внатрешни работи издало 172.499 дозволи за престој и работа, од кои 112.981 се издадени за нови вработувања, што значи дека Хрватска во 2023 година примила толку нови странски работници на постојан работен однос. Од...

Синдикатите најавуваат огромен штрајк во Германија на 8 јануари

Голем штрајк може да ја парализира Германија во понеделник, 8 јануари, јавуваат германските медиуми. Штрајк имаат најавено машиновозаќите и земјоделците. Гневните земјоделци и железничкиот синдикат ГДЛ може да предизвикаат хаос со штрајкот најавен за 8 јануари ширум Германија. Сите кои...

Газдите збогатени за 490 милијарди долари додека отпуштени се десетици илијади работници

2023 година стана очигледно дека ниту една индустрија или сектор не е поштеден од налетот на отпуштања. Она што првично започна како одговор на пандемијата еволуираше во вознемирувачки тренд во текот на 2022 година, каде што компаниите немилосрдно ја...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Пабло Неруда – Чилеански Писател и Комунист

На денешен ден 12.07.1904 година е роден големиот чилеански писател и комунист Нефтали Рикардо Рејес Басоалто кој подоцна се...
- Advertisement -spot_img