работнички права

Македонските работници најчесто се жртви на политички мобинг

Многу работници во Македонија се жртви на психолошки малтретирања на работното место, односно мобинг, но малкумина се осмелуваат да пријават поради страв дека ќе останат без работа, особено кога нарушувањето доаѓа од сопственикот. И додека истражувањето на Сојузот на...

Во името на работниците – Ивана Атанасовска

Правилата на глобалната економија треба да бидат насочени кон подобрување на правата, благосостојбаta, безбедноста и можности за луѓето, семејствата и заедниците низ целиот свет. – Светската комисија за социјална димензија на глобализацијата, 2004 Во оваа колумна нема да користам филозофија за...

Нова шема: Како во Германија ги експлоатираат источноевропејците

Ги сместуваат во мизерни станови по надуени цени, им задржуваат пари за патување до работното место, дури им се закануваат со смрт ако не ги следат упатствата Понижувачки услови за живот и работа: во Германија денес овие проблеми требаше да...

Фирмата „Зои Пер Компани” ги крши работничките права – Инспекторатот не може да ја најде?!

Реакција на трудовиот сектор при политичката партија Левица ФИРМАТА „ЗОИ ПЕР КОМПАНИ" ГИ КРШИ РАБОТНИЧКИТЕ ПРАВА - ИНСПЕКТОРАТОТ НЕ МОЖЕ ДА ЈА НАЈДЕ?! Во повеќе наврати до #Левица пристигнаа поплаки од страна на работници, вработени во скопската компанија „Зои...

Каде се работничките права?

Достоинството е над смртта. Но, каде е достоинството на работникот? Чикаго, 1886 година – околу 200.000 работници излегуваат да се борат за своите права. Македонија, 21 век – константно кршење на работничките права. „ Правилата на глобалната економија треба да бидат насочени кон...

Венецуела: Против економската војна – работничка контрола и експропријација на олигархијата

Во последните денови Претседателот Мадуро правилно ја објасни сериозноста на економската војна против Боливарската револуција, поентирајќи дека злосторниците се капиталистите (Fedecamaras, Consecomercio and Venamcham) и објави серија од мерки за борба против нив. Соопштение на Борба на Класите (Lucha de...

[Видео] Работнички права – загарантирана или ограничена слобода?

Дали човекот се раѓа како слободна личност или како личност со одредени права препишани од страна на државата? Се раѓа со загарантирана или со ограничена слобода? И зошто се толку важни работничките права и борбата за нив во едно...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Некогашниот државен гигант Макпетрол на чекор да стане семејна фирма

Комисијата за хартии од вредност на Република Македонија на 28-та седница со која претседаваше претседателкaта на КХВ м-р Нора...
- Advertisement -spot_img