Македонија

Дипломатот Ристо Никовски реагира: Извините, ама чиста будалштина е кога Биљали тврди – „Американците ја создадоа Република Македонија.“

„Секој има право на свое мислење и на „своја вистина“, ама треба, ако веќе и не мора, сето тоа да биде во согласност со фактите. Без таков приод, сè паѓа во вода. Во спомнатиот текст, на пример, Биљали ја цитира...

Завршен народен собир на Левица денес во Скопје: Македонија се буди!

Денес (06 Мај) ве каниме на народен собир со носителите на пратеничките листи на Левица и идни пратеници во Собранието на Република Македонија. Собирот започнува во 13:00 во градски парк кај фонтана Лотосов Цвет . Дојдете, за да ги афирмираме нашите цврсти...

Писмо од Гоце Делчев до Еврем Каранов

Господине Каранов, Пред неколку недели г. Чакаров се јавил со офицерска униформа (чин поручник) во Виница со намера да прогласи внатрешно востание! Благородна намера! Нема поспасоносен лек од оној со кој се зафатил Чакаров. Ослободувањето на Македонија лежи во внатрешното востание. Оној...

Промоција на најновиот спот за парламентарните избори на Левица (Видео)

Обраќање на претседателот на Левица, проф. Димитар АПАСИЕВ пред клучните Парламентарни избори 2024: Ним им порачуваме. Пројде вашето време! Со ЛЕВИЦА, Македонецот веќе не е и никогаш повеќе нема да биде инфериорен во сопствената држава. Кога нашите противници се ослабнати,...

Симонов: Не смееме повеќе да ги носиме нашите државни одлуки заради мир во куќа

Денеска разговараме со Александар Симонов, магистер по политички науки, советник во општина Св. Николе од редовите на политичката партија Левица како и коносител на листата за пратеници во Изборна Единица 3 на политичката партија Левица за неговото делување во...

Повик кон македонскиот работен народ (1898 година)

Предговор Македонската револуционерна социјалистичка група, која не пропуштила удобен случај да го пројави своето постоење, им ги предлага на читателите поместени во оваа брошурка два повика, публикувани по повод Први мај, празникот на работниците, во 1896 и 1897 година. И...

Писмо од Никола Карев до Гоце Делчев

Драги Г(оце) Моите извештаи стануваат се’ повеќе и повеќе само како голи констатации на оние свирепости и ѕверства што овој свет ги поднесува. Одамна требаше веќе да им се даде називот извештаи за несреќите и бедите на христијаните во Вилаетот. Во Крушевско...

Ванковска: Дефиниција на мицковизам е да зборуваш многу, а да не кажеш ништо

Дефиниција на мицковизам е да зборуваш многу, а да не кажеш ништо. Да бидеш божем математички прецизен/прецизна, ама да не кажеш ШТО НАВИСТИНА ќе правиш. Да се китиш со туѓи перја и тези а да не знаеш што всушност зборуваш. Мицковизам е...

Левица со еко акција на Водно го одбележа денот на планетата Земја

ЛО Карпош во координација со Зелен сектор на Левица годинава го одбележа Денот на планетата како дел од сеопфатната грижа на Левица за животната средина и нејзината одржливост. Со организирано чистење на падините на Водно, Левица-Карпош сака да укаже на...

Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ добитник на наградата „Специјален промотор на читачката култура“

Иако сите номинирани луѓе и институции несомнено имаат голем придонес за културата и за поттикнување на читачката култура, наградата за специјален промотор на читачката култура за 2024 година оди кај Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје. Комисијата смета дека...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Социолошка анализа на „Нација во подем: Приказна за економското чудо на Израел“

Пишува: Кристијан Димков „Нација во подем Приказна за економското чудо на Израел“ е книга на Ден Сенор и Сол Сингер напишана...
- Advertisement -spot_img