КИЦ

Презентација на едицијата Словокулт: Словотека во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје Салон Империјал 222.9.2023, 19:30 часот СловоКулт : Берлин како онлајн портал постои од 2008 година, од 2015 како регистрирана мала издавачка куќа, а од 2016 како двојазично онлајн-списание за современа поезија и уметност и веќе поседува...

„FLUX Sufacing“ изложба на графики и инсталација од Ана Трајковска и Ивана Самандова во КИЦ

Културно-информативен центар – Скопје, Салон Империјал 220 септември, 20 часот Проектот „FLUX: Surfacing“ е продолжение на интерактивната изложба „FLUX“ организирана од страна на Ивана Ќ. Самандова и Ана Трајковска која што се оддржа во ноември во отворено графичко студио, 2022...

„Омеѓени приказ(н)и“ изложба на цртежи од Тони Васиќ во КИЦ

Изложбата „Врамени приказ(н)и“ на проф. д-р Тони Васиќ е составена од 17 цртежи (70 х 100 см), избор од серијата од дваесетина цртежи инспирирани од мотивот глуварче. Цртежите се работени на бела хартија, со туш и перце, во време...

Фестивалот “Звукот на Скопје“ 2023 стартува во петок

На 15 септември (петок) започнува овогодишното издание на фестивалот „Звукот на Скопје“, а локациите, исто како и минатата година, се Плоштадот „Мајка Тереза“ (платото пред МОБ) и паркот Ибни Пајко. „Звукот на Скопје“ во организација на Културно информартивен центар –...

„Крајбрежево“ изложба на Љубиша Камењаров во КИЦ

Салон Империјал 2, 6 септември, 20 часот  Почетната замисла потекнува од едно лично видување за единственоста на личноста наспроти опкружувањето и човековата збирна множина. Понатаму продолжува како прикажување на два соседни, идејно и физички засебни делови, при што: еден дел...

„5.17“ изложба на слики и монотипии од Диме Темков во КИЦ

Салон Империјал 126 јули 2023, 21 часот Диме Темков е роден 1971 година во Скопје. Во 1990 година го завршил Средното уметничко училиште „Лазар Личеновски“ - отсек графика, а потоа студирал графика на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, кај...

„Станица Скопје 63“ изложба на фотографии од Сашо Димоски во КИЦ

26 јули 2023, 21 часотСалон Империјал 2 Фотографската изложба на Сашо Димоски, насловена Станица Скопје ’63 ќе биде поставена во изложбениот простор на Културно информативниот центар на шеесетгодишнината од последниот трагичен земјотрес што го погодил овој град. Изложбата се состои...

„Срце куќа најширока (мотиви од нашите села)“ изложба на цртежи и од Панде Петровски во КИЦ

Панде Петровски е роден на 25.9.1939 година во Брусник, Битола. 1963 година завршува Педагошка академија. Член е на ДЛУБ (Друштво на ликовните уметници на Битола ), ДЛУМ (Друштво на ликовните уметници на Македонија) и МНД (Македонско научно друштво). Соработувал...

Изложба „Записи“ на Стефан Младеновски во Културно Информативниот Центар

„Записи“ изложба на цртежи и колажи од Стефан Младеновски во Салон Империјал 1, 20 јуни 2023 година во 20 часот Стефан Младеновски е роден 1996 г. во Крива Паланка. Средно образование завршил во ДСУЛУД „Лазар Личеноски“ - Скопје, оддел графика....

Промоција на стихозбирката „Лирски патувања“ од Сузи Тенева во КИЦ

Книгата ќе ја промовира д-р Наташа Аврамовска, а настанот ќе го модерира Јулијана Величковска. Јулијана Величковска за „Лирски патувања“ ќе истакне: „Стихувани филозофски размисли што отвораат разни прашања за животот, своевидни никулци што поттикнуваат размисли на теми како што се...
- Advertisement -spot_img

Latest News

Советот на Европа ги губи антифашистичките темели

Извештајот на ЕКРИ за Македонија предизвика реакции во македонската јавност поради едностраниот пристап, без согледување на принципот на реципроцитет...
- Advertisement -spot_img